Literatura, muzyka, teatr, film… O tym, czego w kulturze chcemy mniej, a czego więcej, rozmawiamy w Radiu Lublin. Agnieszka Krawiec, dzień dobry.
Dziś będzie wyjątkowo smacznie, a to za sprawą wydarzeń kulinarnych, o których porozmawiam z gośćmi.
Wydarzenia kulinarne: rozrywka czy kultura?
Festiwal flaków, dni truskawki, gryczaki… Wydarzenia kulinarne promujące województwo lubelskie nastawione są na rozrywkę i zaspokojenie głodu (a czasem i ciekawości), czy są to też wydarzenia kulturalne, nawiązujące do historii i specyfiki miejsca, kultywujące tradycje?
Porozmawiam o tym z gośćmi, którymi są:
Barbara Cywińska, dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bychawie i organizatorka Dania dla Mola,
Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury w Janowie Lubelskim, mieście słynnych Festiwalu Kaszy i Żurawiny „Gryczaki”,
Dariusz Figura, członek zarządu Fundacja Zamek Bełżyce, Kameralny Festiwal Kuchni Bełżyc Parzynalia,
Waldemar Sulisz, pomysłodawca, twórca i dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku.
Agnieszka Krawiec, zapraszam.
Fot. RL