Zbliżająca się majówka dla wielu osób będzie czasem wytchnienia. Coraz dłuższy dzień, coraz lepsza pogoda i okazja, aby spędzić długi weekend aktywnie. Wraz z ABRAMCZYK TEAM doradzamy tym, którzy chcą w najbliższych dniach pojeździć na rowerze.
Jazda na rowerze to jedna z ulubionych aktywności Polaków. Według danych statystycznych aż 70 procent mieszkańców naszego kraju spędza w ten sposób wolny czas lub dojeżdża do miejsca pracy, nauki bądź zakupów. Każdego roku w kwietniu sklepy i serwisy rowerowe przeżywają prawdziwe oblężenie, a majówka jest czasem, gdy na ulicach, ścieżkach i w lasach widać tysiące rowerzystów. Co zrobić, aby dobrze przygotować się do majówki?
Sprawdź stan roweru
Wiele osób odkłada rower w kąt, gdy nadchodzi jesień i przypomina sobie o nim dopiero na wiosnę. Po takim czasie trzeba sprawdzić, w jakim jest stanie. Zobacz, czy hamulce nie zatraciły siły działania. Szczególnie dotyczy to hydraulicznych hamulców tarczowych, które mogą się zapowietrzyć. Zobacz, czy twoje opony wciąż nadają się do jazdy czy może bieżnik jest już na tyle starty, iż przydałyby się nowe. jeżeli wyposażyłeś swoje koła w system bezdętkowy, to warto dolać płyn uszczelniający, aby mógł zalepić ewentualne przebicie. Obejrzyj też przednie i tylne zębatki, aby ocenić ich zużycie. Co jakiś czas trzeba też wymienić łańcuch – do sprawdzenia jego stanu możesz wykorzystać specjalny przymiar lub kierować się swoim doświadczeniem i liczbą przejechanych kilometrów.
Również osoby, które w chłodniejszych miesiąc regularnie korzystały z roweru, powinny sprawdzić, w jakim jest stanie. – Zimą powinno się czyścić rower zdecydowanie częściej, gdyż piach, błoto i sól z ulic gromadzą się w łożyska i innych częściach roweru. Kiedy więc nadchodzi wiosna, warto dokładnie przyjrzeć się szczególnie narażonym elementom, bo prawidłowa konserwacja roweru pozwoli dłużej cieszyć się z bezawaryjnej jazdy – mówi Adam z bydgoskiego sklepu AM Sports przy ul. Fordońskiej, który od lat zajmuje się sprzedażą i serwisem rowerów bydgoszczan.
Pamiętaj o swoim bezpieczeństwie
Gdy twój rower będzie gotowy, trzeba zadbać o użytkownika i jego bezpieczeństwo. Kask co prawda nie jest wymagany prawem, ale zdrowy rozsądek nakazuje go założyć. Upadek choćby przy niewielkiej prędkości może skończyć się tragicznie, jeżeli głowa nie będzie niczym chroniona.
W czasie dłuższej jazdy adekwatne jest odpowiednie nawodnienie i uzupełnianie kalorii. – Ja zawsze zabieram banana albo owocowy mus i napój w bidonach. Ważne, aby jedzenie i picie przyjmować w regularnych odstępach: nawodnienie co 15 minut i jedzenie tak co pół godziny – mówi Julia Wudniak, bydgoska kolarka z BH Tiger Women Cycling, wspierana przez bydgoską rodzinną firmę ABRAMCZYK.
Mierz siły na zamiary
Jeśli przez całą zimą nie spoglądałeś na rower, to wiosenne jeżdżenie musisz zacząć ostrożnie. Wiadomo, iż słoneczna pogoda zachęca, aby w majówkę spędzić wiele godzin na rowerze, ale nie możesz przesadzić. Podczas wielogodzinnej przejażdżki łatwo bowiem przeszacować siły.
– Należy krok po kroku budować kondycję, zacząć od krótszych i mniej intensywnych przejażdżek, aby stopniowo zwiększać wymagania. Do wyprawy na rower warto dobrze się przygotować: zaplanować trasę i zjeść coś lekkiego, a jednocześnie zapewniające nam siłę na kilka godzin – mówi Krzysztof ze sklepu AM Sports, który w wolnym czasie regularnie pokonuje dłuższe, ponad stukilometrowe dystanse.
W zaplanowaniu trasy pomagają liczne aplikacje, strony i mapy internetowe, dzięki którym można dokładnie wytyczyć drogę, sprawdzić, w jakim czasie pokonują ją inni rowerzyście oraz ile podjazdów trzeba będzie pokonać. adekwatny posiłek przed wysiłkiem to podstawa w każdym sporcie.
Cięższe, tłuste jedzenie to wróg każdego rowerzysty. Dobra dieta sprawi, iż na rowerze będziesz czuł się dużo lepiej, a po powrocie do domu uzupełnisz kalorie dobrymi składnikami. Chude ryby są lekkostrawne dzięki czemu to idealny posiłek w dni treningowe. Szukając delikatnego smaku i niskiej zawartości tłuszczu wybieraj dorsza, pstrąga, halibuta lub flądrę, natomiast chcąc źródło kwasów omega 3 szukaj makreli, sardynek, łososia, pstrąga czy tuńczyka. Rodzinna firma ABRAMCZYK dzięki wieloletniej współpracy z przedsiębiorstwami połowowymi na całym świecie posiada dostęp do surowca najwyższej jakości.