Autorskie receptury, ręczna robota, prawdziwe kakao. Czekolada w różnej postaci króluje na rynku w Opolu

1 tydzień temu
Zdjęcie: Festiwal Czekolady w Opolu [fot. Katarzyna Doros-Stachoń]


Opole zostało w ten weekend stolicą czekolady. Na opolskim rynku trwa Festiwal Czekolady i Słodkości. Na stoiskach można zakosztować wyrobów z kakao w różnej postaci. Tu każdy znajdzie coś dla siebie, bo rzemieślnicy mają choćby w ofercie coś dla osób dbających o linię.

- Odpowiadam na panujące trendy. Wszystkie receptury są autorskie, sam wyrabiam czekolady - mówi Paweł Sobieraj z Wrocławia. - Zamiast cukru jest zastępstwo w postaci ksylitolu, inaczej cukru brzozowego. Inaczej mielibyśmy czekoladę 100% gorzką i to już jest dla większości osób ciężko zjadliwe. Dzisiaj na degustacji mamy różę z kardamonem, prażony sezam i sól, czekoladę białą z czarną porzeczką i mleczną czekoladę na mleku ryżowym i kokosowym. Bo wszystkie produkty oprócz tego, iż są bez dodatku cukru, to wszystkie są też bez laktozy. - Mamy w swojej ofercie narzędzia z czekolady posypane kakao. Wyglądają troszeczkę jak zardzewiałe. To klucze, podkowy, nożyce, coś takiego specjalnego właśnie dla mężczyzn - dodaje Agnieszka Rzymska, wystawca.Osoby, które pojawiły się dziś (12.10) na Festiwalu Czekolady podkreślają, iż szukają oryginalnych smaków i tu na opolskim rynku można je znaleźć.- Degustacja…
Idź do oryginalnego materiału