Bakterie kałowe w wodzie mineralnej Perrier

2 tygodni temu

Nestlé Waters, szwajcarski międzynarodowy oddział koncernu Nestlé, poinformował, iż zniszczył 2 mln butelek swojej marki Perrier „w ramach środka zapobiegawczego\” z powodu obecności bakterii kałowych w jednej ze swoich studni w mieście Vergèze w południowej Francji. Według Nestlé sytuacja ta jest konsekwencją ulewnych opadów podczas burzy Monica, która nawiedziła ten region w marcu.

„Pochodząca z Francji woda Perrier zachwyca pokolenia poszukiwaczy napojów od ponad 150 lat na całym świecie\” — czytamy na stronie Nestlé.

Nakazem z dnia 19 kwietnia prefekt departamentu Gard, w którym znajduje się zakład, przekazał spółce oficjalne wezwanie do „natychmiastowego zawieszenia\” działalności jednego z siedmiu punktów poboru wody w Vergèze. Punkt ten od 10 marca 2024 r. przez kilka dni miał być skażony drobnoustrojami pochodzenia kałowego (E. coli), ale także drobnoustrojami z gatunku Pseudomonas aeruginosa. W dekrecie podkreślono również, iż zanieczyszczenie wody butelkowanej może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Jak pisze portal euronews.com, firma zapewnia, iż „wszystkie butelki dostępne w sklepach można spożywać całkowicie bezpiecznie\”.

This page imported from Bejsment

Idź do oryginalnego materiału