

Mniej słońca, deszczowa pogoda, jak i mniejsza aktywność fizyczna – to wszystko może negatywnie wpłynąć na Twoje samopoczucie, a także na odporność, zwłaszcza jeżeli towarzyszy temu zła dieta. Zobacz, co jeść jesienią, aby wzmocnić organizm.
Jesienią organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia
Osłabienie organizmu, spowodowane mniejszą ilością słońca, a więc mniejszą dawką witaminy D wytwarzanej w organizmie, dłuższym przebywaniem w zamkniętych pomieszczeniach i mniejszą aktywnością fizyczną, może skutkować tym, iż będzie on bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje.
Możesz wówczas zadbać o dodatkową suplementację, poprzez odpowiednio zbilansowane zestawy witamin. Dostępne są one w każdej aptece w różnych zestawach, a jeżeli zakładasz, iż potrzebujesz mocniejszej dawki, możesz wypełnić specjalny formularz online, odbyć rozmowę z lekarzem i otrzymać receptę, na odpowiednio dobrane suplementy. Taka recepta online dostępna będzie w ciągu kilku minut i choćby nie będziesz musiał wychodzić z domu.
Zanim jednak sięgniesz po medykamenty, zacznij od prawidłowo zbilansowanej diety, która będzie bogata w różnego rodzaju witaminy i składniki mineralne. Bardzo duży wpływ na odporność ma witamina C, która niestety nie jest magazynowana w organizmie, a więc musi być na bieżąco dostarczana. Dopilnuj więc, aby w Twojej diecie znajdowała się natka pietruszki, czerwona papryka, kiwi czy cytrusy.
Jakie jeszcze witaminy wspomagają odporność?
Dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego ważna jest również witamina B12, która odpowiada za prawidłowy sen i koncentrację, jak również za mniejszą podatność na infekcje. Możesz zadbać o prawidłowy jej poziom w organizmie, jeżeli w Twojej diecie znajdzie się mięso, ryby, a także nabiał i jaja.
Witamina B9, znana inaczej jako kwas foliowy, zwykle kojarzona jest z kobietami w ciąży, chociaż tak naprawdę ważna jest dla wszystkich, bez względu na wiek czy płeć, ponieważ bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a te nie tylko wpływają na prawidłową regenerację tkanek, ale również na funkcjonowanie układu odpornościowego. Chcąc dostarczyć tę witaminę do organizmu, sięgnij po orzechy, buraki, rośliny strączkowe i zielone liściaste warzywa.
Jakie produkty warto włączyć do diety?
W budowaniu odporności ważna jest systematyczność, a więc regularna aktywność fizyczna, dobry sen i odpowiednio zbilansowana dieta, która pozwoli zaopatrzyć organizm w niezbędne witaminy i mikroelementy. Zaliczyć do nich należy również cynk, który potrzebny jest do produkcji i dojrzewania układu odpornościowego, a znaleźć go możesz nie tylko w produktach pełnoziarnistych, pestkach dyni i orzechach, ale również w wołowinie, rybach, owocach morza i dojrzewających serach.
Warto również regularnie sięgać po łososia, makrelę, śledzia czy sardynki, jak również po oleje roślinne bogate w ALA. Dzięki temu dostarczysz do organizmu kwasy omega-3, które pomagają zmniejszyć stany zapalne, co będzie ważne jesienią i zimą, gdy jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji. Pamiętaj jednak, iż nadmiar witamin, tak jak i niedobór, jest szkodliwy, dlatego warto wcześniej sprawdzić ich stężenie w organizmie poprzez wykonanie odpowiednich badań.
artykuł sponsorowany

2 tygodni temu











![To już pewne. Wojsko wraca na ziemię płocką. Około 5 hektarów wraz z obiektami w Trzepowie przekazane MON [FOTO]](https://dziennikplocki.pl/wp-content/uploads/2025/12/IMG_4608-Medium.jpg)