Śliwki to jedne z tych owoców, które nie tylko kuszą smakiem, ale także dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Sezon na te pyszne owoce właśnie trwa, a ich różnorodność kolorów i odmian zachwyca. Co więcej, śliwki mają długą historię – ich uprawa rozpoczęła się tysiące lat temu w Chinach, a dziś są hodowane niemal na całym świecie. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Śliwki – skarbnica witamin i minerałów Śliwki to prawdziwa bomba odżywcza. Zawierają ponad 15 różnych witamin i minerałów, a także błonnik i przeciwutleniacze. Są doskonałym źródłem witaminy C, która wspiera regenerację organizmu, budowę mięśni, zdrowie oczu oraz naczynia krwionośne. Zawierają również witaminy A i K, miedź, potas, mangan, a w mniejszych ilościach witaminy z grupy B, fosfor i magnez. Co ważne, śliwki są niskokaloryczne – jedna sztuka to zaledwie 30 kcal. Jednak warto pamiętać, iż suszone śliwki są bardziej kaloryczne – 30 g to już 67 kcal. Wybierając suszone owoce, zwróć uwagę na ich jakość i unikaj tych z dodatkiem cukru lub konserwantów - czytamy w serwisie Medonet. Naukowo potwierdzone korzyści zdrowotne śliwek 1. Chronią przed chorobami przewlekłymi Śliwki, zarówno świeże, jak i suszone, są bogate w polifenole – przeciwutleniacze, k
- Strona główna
- Regionalne
- Co się dzieje z twoim ciałem, gdy jesz śliwki?
Powiązane
Prace na zamku w Rytrze idą pełną parą
1 godzina temu
Polecane
Wicemarszałek Senatu Maciej Żywno w Sokółce
1 godzina temu
Darmowe lekcje pływania dla iłowskich uczniów
1 godzina temu
Poszukiwania ropy pod Jordanowem
1 godzina temu