Z badania portalu Briefly i firmy badawczej Maison&Partners wynika, iż w ostatnich 12 miesiącach co drugi Polak zorganizował minimum jedno przyjęcie dla znajomych lub rodziny. A każdy z nas w ciągu roku uczestniczy średnio w czterech takich wydarzeniach.W minimum jednej imprezie okolicznościowej uczestniczyło 83 proc. Polaków. 60 proc. było gościem na co najmniej jednym przyjęciu, które odbyło się poza domem.Imprezy urodzinowe trzymają się mocno – Upodabniamy się do społeczeństw globalnej północy ceniących prywatność. Właśnie dlatego potrzebujemy oficjalnych pretekstów i regularnych okazji do spotkań z rodziną i znajomymi – komentuje Tomasz Szczęśniak, prezes portalu Briefly, współautor badania „Imprezy okolicznościowe w Polsce 2025”. I dodaje: – Tradycyjne przyjęcia jak wesela, komunie czy wydarzenia firmowe nie do końca to zapewniają. Stąd rosnąca, nie tylko w młodym pokoleniu, popularność organizacji imprez urodzinowych i wciąż trzymająca się mocno wśród osób 55 plus chęć zapraszania na imieniny.Z największym wyprzedzeniem planujemy przyjęcia weselne – Kalendarz organizacji przyjęć w Polsce ma dwa bieguny – stwierdza Tomasz Szczęśniak z portalu Briefly. – Pierwszy to komunijny maj, a drugi to grudzień, jeden z najbardziej dochodowych okresów w roku dla restauratorów z racji firmowych spotkań przedświątecznych. PRZECZYTAJ TEŻ: Czternastka do przemyślenia. Kto w przyszłości będzie na to płacił?W przypadku przyjęcia komunijnego rodzice rezerwują restaurację 7-8 miesięcy wcześniej. W przypadku wigilii firmowych rezerwacje zaczynają się na przełomie września i października. W ocenie autorów raportu pierwsze dwa miesiące roku to tradycyjny czas na studniówki i bale karnawałowe. Kwiecień to najpopularniejszy okres na chrzciny. Przyjęcia weselne realizowane są najczęściej w czerwcu, sierpniu i wrześniu.PRZECZYTAJ: Dożynki Powiatowe w Tyszowcach – święto tradycji i rolnikówZ największym wyprzedzeniem planujemy przyjęcia weselne. „Dla tych w tradycyjnej, hucznej formule lokal trzeba rezerwować statystycznie rok przed ślubem. Natomiast, gdy urządzany jest obiad poślubny w restauracji, zwykle 6-7 miesięcy wcześniej” – wynika z raportu. „Studniówki planujemy około rok wcześniej. W przypadku imprez urodzinowych najwcześniej przygotowania rozpoczynają organizatorzy osiemnastek – około. 5 miesięcy przed imprezą. Natomiast lokale na urodziny dzieci rezerwujemy z 1-, 2-miesięcznym wyprzedzeniem” – wyliczają autorzy opracowani. W tym roku „talerzyk” kosztował tyleJak podają autorzy raportu, w 2025 roku średni koszt przyjęcia komunijnego w restauracji lub sali bankietowej wynosił 225 zł za osobę dorosłą. W ciągu ostatnich dwóch lat ceny wzrosły o ok. 15 proc., zaś w porównaniu do okresu sprzed pandemii – prawie 70 proc.