Czekośliwka i placki z kabaczka, czyli Smaki Babiego Lata w Ciekotach

6 dni temu
Zdjęcie: Czekośliwka i placki z kabaczka, czyli Smaki Babiego Lata w Ciekotach


Koło Gospodyń Wiejskich Brzezinianki, Koło Gospodyń Wiejskich Płucki oraz Koło Gospodyń Wiejskich Strawczynek, to zwycięzcy IV Festiwalu Smaków Babiego Lata, który odbył się na terenie „Szklanego Domu” w Ciekotach. To impreza promująca regionalną, świętokrzyską kuchnię.

Podczas festiwalu rozstrzygnięte zostały dwa konkursy kulinarne. Pierwszy, to „Smaki lata zamknięte w słoiku”, a drugi – „Papryka, buraczek a może kabaczek…jesienne wariacje”. W sumie w kulinarne szranki stanęły 24 podmioty z 11 gmin powiatu kieleckiego, które rywalizowały o „Złotą Patelnię Starosty”. To koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i osoby indywidualne

Koło Gospodyń Wiejskich „Dąbrowianki” z Masłowa przygotowało na konkurs nadziewaną paprykę – mówi Aniela Cedro.

– Papryka nadziewana jest trzema rodzajami ugotowanej kaszy. To kasza bulgur, jęczmienna i gryczana. Dodajemy do tego podsmażane mielone mięso, ucieraną cukinię i dynię oraz suszone pomidory. Należy pamiętać, by kaszę gotować z dodatkiem oliwy z tych suszonych pomidorów – podpowiada.

Podczas festiwalu skosztować można było takich specjałów, jak np. galaretka z wierzbówki kiprzycy, pączki lipowe w zalewie, zupa z bobem, placki z kabaczka z dodatkiem buraczka, cukiniowe smarowidło do chleba, papryka nadziewana smakami jesieni oraz czekośliwka.

Tomasz Pleban, starosta kielecki podkreśla, iż impreza ma na celu promowanie świętokrzyskich plonów. Przepisy na zwycięskie dania zostaną zamieszczone w specjalnej publikacji.

– Te potrawy zawsze cieszą się bardzo dużą popularnością, lubimy zjeść coś innego niż na co dzień. Myślę, iż wykorzystywanie tych lokalnych zasobów jest istotne w tym, co promujemy. Kieleckie starostwo już od wielu lat, co roku wydaje poradnik kulinarny, właśnie z przepisami z Ziemi Świętokrzyskiej, z powiatu kieleckiego – dodał Tomasz Pleban.

Kulinarnym zmaganiom w Ciekotach towarzyszyły występy ludowych zespołów. Posłuchać można było m.in. Zespołu Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapeli Adaśki oraz Zespołu Pieśni i Tańca Żeromszczyzna.

Organizatorami IV Festiwalu Smaków Babiego Lata były: Starostwo Powiatowe w Kielcach i gmina Masłów.


Idź do oryginalnego materiału