Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Odpowiedź może zaskoczyć

6 godzin temu
Dzięki wysokiemu punktowi dymienia, który wynosi 207-242 stopnie Celsjusza, oliwa z oliwek, a szczególnie jej ekstra virgin wersja, jest zalecana do smażenia. (Fot. Pixabay)
  • Bulls Hats to Match the Jordan 13 Olive , Travis Scott s Air Jordan 4 Releasing Sooner Than Expected , EverlastsidingShops
  • air jordan 5 el grito release date sept 2024 hf8833

Oliwa z oliwek to popularny dodatek do wielu potraw, który zyskuje na znaczeniu w naszej codziennej diecie. Wiele osób zastanawia się jednak, czy smażenie na tym tłuszczu jest zdrowe. Ekspertka Medonetu, dietetyczka Iwona Prażmo, rozwiewa wątpliwości – smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne, choć nie jest to najzdrowsza metoda przygotowywania posiłków.

Nie wszystkie oleje nadają się do smażenia. Szczególnie te tłoczone na zimno mogą tracić swoje prozdrowotne adekwatności po podgrzaniu. Oliwa z oliwek, bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, jest jednak wyjątkiem.

„Oliwa z oliwek to w 60 proc. jednonienasycony kwas oleinowy, który charakteryzuje się wysoką stabilnością oksydacyjną” – podkreśla Iwona Prażmo.

Dzięki wysokiemu punktowi dymienia, który wynosi 207-242 stopnie Celsjusza, oliwa z oliwek, a szczególnie jej ekstra virgin wersja, jest zalecana do smażenia.

Jednak dietetyczka przypomina, iż smażenie nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej. Powstające w trakcie tego procesu substancje mogą mieć negatywny air jordan 11 cherry holiday 2022 wpływ na organizm. Zaleca ona unikanie Nike Jordan Jumpman hoodie in grey - release dates & sneakers., Jordans - Yeezys, Urlfreeze News smażenia w wysokiej temperaturze na głębokim tłuszczu, a zamiast tego proponuje delikatne podsmażanie przed dalszą obróbką, na przykład duszeniem.

Dlaczego warto włączyć oliwę z oliwek do diety?

Oliwa z oliwek to nie tylko bezpieczny tłuszcz do smażenia. To również cenny składnik diety, który wspiera zdrowie serca, chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu i układu nerwowego. Jest również źródłem witaminy A i witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci, a także chronią narządy przed działaniem wolnych rodników.

Idź do oryginalnego materiału