Dawne obrzędy wiejskie podczas „Smaków jesieni”

2 godzin temu
Zdjęcie: Dawne obrzędy wiejskie podczas „Smaków jesieni


W Tokarni odbyła się w niedzielę (21 września) impreza pod nazwą „Smaki jesieni”. Podczas wydarzenia można było m.in. spróbować regionalnych potraw i obejrzeć obrzęd kiszenia kapusty, który prezentowali członkowie Pieśni i Tańca Wincentowianie.

Jak mówi Zbigniew Górski, obrzęd ten przetrwał na wsiach do dziś.

– U mnie w domu kiszenie kapusty jest tradycyjne. A teraz po prostu chcemy pokazać, jak to się w dawnych czasach robiło. Ludzie sami garną się do ubijania, do szatkowania. To cieszy człowieka, iż jest zainteresowanie. Kapusta to przede wszystkim zdrowie. Wcześniej, jak ja pamiętam ze swoich czasów, to beczkę się wyparzało kamieniami i zalewało wodą. Układało się liście, ewentualnie małe główeczki kapusty na dno. My czekaliśmy, żeby tylko dostać się do tych główek. Bo takie były smaczne – wspomina.

Katarzyna Korus, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej, podkreśliła, iż podczas imprezy każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

– To jedna z ostatnich imprez w tym roku organizowana przez Muzeum Wsi Kieleckiej. To nie jedyne wydarzenie, ponieważ ze Smakami jesieni łączymy również piknik pszczelarski i święto żydowskie Sukot, gdzie też częstujemy kuchnią żydowską. Pogoda nam dzisiaj dopisała. Cieszymy się, iż Państwo zawsze tak licznie jesteście z nami na wszystkich naszych imprezach – zaznaczyła.

Tegoroczny sezon imprez plenerowych organizowanych przez Muzeum Wsi Kieleckiej, zakończy tradycyjny Hubertus, który odbędzie się w Parku Etnograficznym w Tokarni 5 października.

Idź do oryginalnego materiału