Dieta wegetariańska we wrocławskich przedszkolach i szkołach. Jest duże zainteresowanie.

5 dni temu
Zdjęcie: dieta wegetarianska wroclawskie szkoly


Po bardzo dobrym odbiorze pilotażowego programu miasto podjęło decyzję o kontynuacji i znacznym rozszerzeniu diety wegetariańskiej w placówkach oświatowych. Coraz więcej przedszkoli i szkół wprowadza ją jako pełnoprawną, atrakcyjną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego menu.

Dzięki temu większa liczba dzieci będzie miała możliwość korzystania z posiłków opartych na roślinnych składnikach, co sprzyja zdrowiu i kształtowaniu proekologicznych nawyków żywieniowych.

Zdrowe jedzenie w żłobkach, przedszkolach i szkołach to absolutna podstawa. Dbamy o to, żeby posiłki były nie tylko smaczne, ale i wartościowe. Nasze działania są przemyślane i różnorodne – od sezonowych jadłospisów tworzonych z ekspertami, przez certyfikację stołówek, po wprowadzanie diety wegetariańskiej i angażujące programy edukacyjne – informuje Ryszard Kessler, wiceprezydent Wrocławia.

Coraz więcej posiłków wegetariańskich

W ubiegłym roku szkolno-przedszkolnym, z inicjatywy wrocławskich radnych lewicy, w 11 wrocławskich przedszkolach i zespołach szkolno-przedszkolnych wprowadzono testowo dietę wegetariańską. Program spotkał się z bardzo pozytywnym odzewem ze strony dzieci, rodziców i pracowników. Teraz, w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie, rozszerzamy ten program na kolejne szkoły i przedszkola. Chęć wprowadzenia diety wegetariańskiej zgłosiło kolejnych 20 placówek.

Rozszerzenie programu bezmięsnych posiłków we wrocławskich szkołach to krok o znaczeniu zdrowotnym, edukacyjnym i środowiskowym. To sygnał, iż miasto myśli o przyszłości dzieci i naszej planety. Cieszę się, iż postulaty klubu Lewicy o prawo do wyboru w szkolnych stołówkach są dziś realizowane i iż program ten będzie poszerzany. On nie odbiera wyboru – przeciwnie, poszerza go i uczy otwartości na różnorodne, wartościowe formy żywienia – mówi Robert Maślak, radny wrocławskiej lewicy.

Jadłospisy wegetariańskie (tak jak pozostałe) przygotowywane są zgodnie z zaleceniami i wytycznymi dotyczącymi żywienia dzieci w placówkach oświatowych. Koszty tej diety są takie same jak pozostałych posiłków. A placówki mogą regularnie korzystać ze wsparcia dietetyka oraz gotowych jadłospisów i przepisów.

Zbalansowana dieta wegetariańska to świetna opcja – zdrowa, kolorowa i różnorodna. Dzieci jedzą ją z apetytem. Po kilku miesiącach testów mogę śmiało powiedzieć, iż to działa – opowiada Grażyna Karczewska, dietetyczka z Kuźni Zdrowych Nawyków, która wspierała placówki w programie – Większość z placówek biorących udział w programie poparło też pomysł tzw. Zielonego Dnia, czyli jednego dnia w tygodniu, kiedy serwuje się wyłącznie dania roślinne. Będziemy chcieli ten pomysł wdrożyć – dodaje.

100% placówek, które wdrożyły dietę wegetariańską, pozostaje w programie.

90% pytanych poparło pomysł wprowadzenia jednego dnia w tygodniu opartego wyłącznie na produktach roślinnych.

Zdrowe przykłady

Przedszkole nr 121 „Zielone Przedszkole” to jedna z placówek, które stawiają na zdrowie i euforia z jedzenia. Dzieci codziennie dostają świeżo przygotowane posiłki, raz w tygodniu pieką chleb, same robią kanapki, uczestniczą też w kulinarnych zabawach. Dodatkowe przedszkole może pochwalić się certyfikatami np. „Zdrowej stołówki” oraz „Przedszkola Przyjaznego Żywieniu i Aktywności Fizycznej”.

Dla nas ważne jest, żeby dzieci jadły zdrowo, ale też, żeby cieszyły się z tych posiłków. Gotujemy na parze, pieczemy bez tłuszczu, dbamy o smak i estetykę, przygotowujemy też z nimi wspólnie różne dania, co sprawia, iż jedzenie staje się przygodą, w której maluchy z chęcią uczestniczą – zaznacza Anna Zioło, dyrektorka przedszkola. – A kiedy słyszymy od rodziców, iż maluchy w domu chcą powtarzać przedszkolny posiłek – wiemy, iż idziemy w dobrą stronę – dodaje.

Świeże warzywa z miejskiej farmy

Wrocław rozwija też własne źródła zdrowej żywności. Miejska farma to miejsce, gdzie bez chemii uprawiane są różne warzywa, które trafiają m.in. do żłobków. Teraz także będą wykorzystywane w przedszkolach (m.in.: cukinia, ziemniaki, buraki, marchewka, kalarepa).

Zależy nam, żeby dzieci jadły naprawdę świeże i naturalne warzywa – takie, które dojrzewają w słońcu, nie w magazynach – mówi Katarzyna Sokołowska, koordynatorka Miejskiej Farmy. – W zeszłym roku zebraliśmy ponad 50 ton warzyw, w tym roku będzie jeszcze więcej. Dzieci dostają marchewkę, buraki, cukinię czy ziemniaki – wszystko prosto z pola. Przy okazji uczymy je, jak powstaje jedzenie i dlaczego warto je szanować – dodaje.

Najwyższa jakość

158 wrocławskich żłobków, przedszkoli i szkół posiada certyfikaty zdrowego i racjonalnego żywienia, a 7 szkół z własną kuchnią – posiada „Zielony certyfikat” z zakresu niemarnowania żywności i działań proekologicznych.

Wrocławskie przedszkola i szkoły prowadzą też własne ogródki warzywne (24 takie ogrody w mieście), uczą o niemarnowaniu żywności i organizują warsztaty z dietetykami, zajęcia kulinarne i akcje prozdrowotne.

Od kilku dni funkcjonuje też przy jednej z wrocławskich podstawówek Jadłodzielnia – społeczna lodówka, która uczy współdzielenia i niemarnowania jedzenia.

Foto: mat. prasowe

Idź do oryginalnego materiału