W zabytkowym dworcu kolejowym w Puszczykowie, spotkali się pasjonaci historii i zabytków, konserwatorzy i miłośnicy dobrego smaku. Wszystko za sprawą ogólnopolskich obchodów Dni Architektury Drewnianej, organizowanych przez Narodowy Instytut Dziedzictwa. – Dlaczego tam? Budynek dworca w Puszczykowie jest nie tylko obiektem wpisanym do rejestru zabytków. Cztery lata temu został także laureatem Ogólnopolskiego Konkursu “Zabytek Zadbany” w kategorii Architektura i Budownictwo Drewniane. Dzięki determinacji i pasji właścicieli obiekt odzyskał swój blask – mówił Wiesław Biegański, Powiatowy Konserwator Zabytków.
Wydarzenie miało wyjątkowy klimat — nie tylko dzięki drewnianym wnętrzom, ale także ludziom, którzy tchnęli w to miejsce nowe życie. Gospodarzami spotkania byli Katarzyna i Zbigniew Bekasiakowie — właściciele dworca, którzy z ogromną pasją opowiedzieli o jego renowacji. Wnętrza dworca, pełne ciepła i historii, stały się idealnym tłem dla rozmów o drewnianej architekturze, które poprowadził Powiatowy Konserwator Zabytków. Jego opowieści nie tylko przybliżyły temat, ale też zachęciły do odkrywania drewnianych kościołów w powiecie poznańskim.
Nie zabrakło także kulinarnego akcentu. Restauracja „Lokomotywa”, mieszcząca się w odrestaurowanym dworcu, częstowała kruchymi ciasteczkami, wypieczonymi specjalnie na tę okazję przez szefową kuchni Julitę Świergiel-Taisner . Były nie tylko smaczne ale i zgodne z filozofią zdrowego, lokalnego gotowania. Warto też wspomnieć, iż „Lokomotywa” jest członkiem szlaku kulinarnego Smaki Powiatu Poznańskiego.
Na zakończenie uczestnicy zostali oprowadzeni po zabytkowym dworcu, zwracano szczególną uwagę na detale budynku i elementy otoczenia. – Takie spotkania dowodzą, iż drewniana architektura to nie tylko budynki — to ludzie, emocje i historie, które warto pielęgnować – zakończył Wiesław Biegański.
Partnerem wydarzenia był powiat poznański.
Tekst: Agnieszka Krawczewska
Zdjęcia: Daria Olejniczak