Dni Patrona Ziemi Koźmińskiej z "Bitwą Regionów" i koncertem na 966 głosów

3 godzin temu
Zdjęcie: Szesnaście Kół Gospodyń Wiejskich z regionu rywalizowało podczas Konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” | foto Agata Porzucek


Kuchnia pełna tradycji

Pod hasłem „W gościnie u św. Wawrzyńca”, na Podzamczu zaplanowano całodniowe wydarzenie pełne atrakcji kulinarnych, ekologicznych i artystycznych. Świętowanie rozpoczęło się od emocjonującego Konkursu Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów 2025”. To ogólnopolski konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców. W konkursie uczestniczyło szesnaście Kół Gospodyń Wiejskich z Kwilenia, Koźmińca, Świnkowa, Grębowa, Kowalewa, Rokutowa, Galewa, Maciejewa, Fabianowa nad Lutynią, Jankowa Zaleśnego, Kuźni, Sławoszewa, Niniewa, Orpiszewa, Kotlina, Sulmierzyc, a zaproponowane przez nie dania oceniało jury. Można było spróbować m.in. korony wieprzowej na witaminowej pierzynce, przepiórki konfitowanej, kaczki w cieście francuskim, po pijanego królika. Wśród pań panowała serdeczna oraz przyjazna atmosfera . Jury w składzie przewodnicząca Alicja Sadowska, Krystian Klak oraz Andrzej Adamus wyróżniło cztery Koła Gospodyń Wiejskich: w Grębowie, Kowalewie, Niniewie i Świnkowie.

- Był bardzo wysoki poziom, bardzo dobra jakość produktów. Było to naprawdę duże przeżycie dla nas. Nasze kubki smakowe długo nie zapomną tych wspaniałości, które Państwo nam zaproponowaliście. Nie było nam łatwo wytypować pierwszych trzech miejsc, bo rzeczywiście poziom był bardzo bardzo równy - podsumowała przewodnicząca jury Alicja Sadowska.

III miejsce i 1000 złotych otrzymało Koło Gospodyń Wiejskivh w Maciejewie,

II miejsce i 1500 złotych otrzytmało Koło Gospodyń Wiejskich w Rokutowie,

I miejsce i 2000 złotych otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Kuźni za koronę wieprzową na witaminowej pierzynce.

Teraz najlepsze koła z całej Wielkoposlkich spotkają się 31 sierpnia w Dobrzycy. Zwycięzca II etapu wojewódzkiego przejdzie do Finału, który odbędzie się 6-7 września na PGE Narodowym. podczas Festiwalu Polskiej Żywności. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

https://www.krotoszynska.pl/wiadomosci/bitwa-regionow-i-koncert-gwiazdy-wieczoru-bedzie-sie-dzialo-w-kozminie-wlkp/HzBPlmbWOAzTpeELcl4d

Eko-piknik i edukacja

Organizatorzy zadbali, by goście imprezy – ci młodsi i starsi – nie narzekali na brak atrakcji. Podczas wydarzenia odbywał się piknik ekologiczny z quizami i grami edukacyjnymi. Można było dowiedzieć się więcej o ochronie środowiska, odnawialnych źródłach energii oraz selektywnej zbiórce odpadów. Dzieci chętnie tworzyły eko-biżuterię, eko-torby i eko-mydła podczas warsztatów rękodzielniczych. Dla najmłodszych przygotowano także bezpłatny dmuchany plac zabaw. Gośćmi specjalnymi byli wolontariusze ze schroniska w Radlinie Wlkp. oraz mistrzyni kitesurfingu i olimpijka Julia Damasiewicz. Dziewczynę wspierała cała rodzina - rodzice i dziadkowie. Można było porozmawiać, zrobić sobie zdjęcie czy dostać autograf.

Muzyka i duch tradycji

Na scenie wystąpiły lokalne zespoły w tym Koźmińska Orkiestra Dęta, Kapela znad Orli oraz zespół Music &Sax i Schola Nutki św Michała Archanioła z Pogorzeli. Wyjątkowym akcentem był koncert chórów z Wielkopolski, które wspólnie zaśpiewały na 966 głosów, symbolicznie nawiązując do chrztu Polski z dyrygentem Kasperem Ekertem na czele. Następnie odbyła się uroczysta msza odpustowa ku czci św. Wawrzyńca – patrona Ziemi Koźmińskiej.

Idź do oryginalnego materiału