Wicemarszałek województwa lubelskiego spotkał się z kołami gospodyń wiejskich oraz producentami produktów tradycyjnych, by podziękować im za promowanie regionu.
– Dziękujemy między innymi Kołu Gospodyń Wiejskich „Zagrody” – mówi wicemarszałek Marek Wojciechowski. – To koło, które reprezentowało województwo lubelskie na dożynkach prezydenckich, zajęło zaszczytne drugie miejsce w kraju. Chcieliśmy również podziękować producentom żywności najwyższej jakości, które uzyskują „Perły”. To takie wyróżnienia na międzynarodowych targach w Poznaniu w ramach konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.
Perłę zdobyła między innymi babka drożdżowa zaparzana.
– Mąka jest zaparzana mlekiem i ciasto utrzymuje dłużej wilgotność -mówi Urszula Nowicka z pracowni kulinariów regionalnych w Perkowicach, w powiecie bialskim.- Zaparzamy mąkę gotującym się mlekiem. Potem robimy taką papkę. Jak ona przestygnie, to dodajemy do tego drożdże z cukrem i tworzy się rozczyn. Dlatego to jest babka zaparzana.
Województwo lubelskie do tej pory uzyskało 97 Pereł, w tym 7 w tym roku. W kategorii „Potrawy” nagrodzono piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną oraz pierś z kaczki po zamojsku. W kategorii „Produkty” nagrody otrzymał m.in. sum z Bugu w zalewie octowej, czy syrop z płatków dzikiej róży.
LilKa / opr. PrzeG
Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie