Dożynki od wieków zajmują szczególne miejsce w polskiej kulturze. To czas podsumowania rolniczego trudu, wdzięczności za zebrane plony i wspólnego świętowania w gronie lokalnej społeczności. Każdego roku gmina Ustrzyki Dolne wybiera inną miejscowość jako gospodarza wydarzenia. Tym razem centralnym punktem święta stała się Stańkowa. Obchody rozpoczęły się od mszy polowej, która nadała uroczystości wymiar duchowy i przypomniała o głębokim zakorzenieniu tradycji w wierze i kulturze mieszkańców.
Głos sołectwa i starostów dożynkowych
Podczas wydarzenia nie zabrakło słów podkreślających wagę święta. Anna Filik-Terebecka, sołtys sołectwa Stańkowa, zwróciła uwagę na wyjątkowość tego dnia.
To święto plonów, które od pokoleń jednoczy ludzi pracy na roli i całe nasze społeczeństwo. To wyjątkowy czas wdzięczności za obfite zbiory, za trud i wysiłek rolników, którzy dzień po dniu dbają o to, aby na naszych stołach nie zabrakło chleba
– mówiła.
Fot. Kamil Mielnikiewicz
Starostami dożynkowymi zostali Barbara Szmyd i Mirosław Krupa. W swoim wystąpieniu Mirosław Krupa podkreślił, iż dożynki to nie tylko czas radości, ale także refleksji nad wspólną pracą i odpowiedzialnością.
Spotykamy się, aby wspólnie świętować zakończenie żniw i podziękować Bogu i ludziom za tegoroczne plony. Dożynki to piękna tradycja zakorzeniona w naszej polskiej ziemi i sercach tych, którzy wiedzą, ile trudu i poświęcenia wymaga praca na roli
– podkreślił Mirosław Krupa.
Fot. Kamil Mielnikiewicz
Symboliczny chleb i słowa władz gminy
Tradycyjnym elementem dożynek jest przekazanie chleba upieczonego z tegorocznego ziarna. Starostowie wręczyli go burmistrzowi Ustrzyk Dolnych Michałowi Wnukowi oraz wiceburmistrz Karinie Kwaśnik. Burmistrz podkreślił, iż dożynki mają dwa wymiary – duchowy i społeczny.
To hołd dla rolników i wyraz wdzięczności Bogu za plony, bez których nie moglibyśmy funkcjonować. To także radość, muzyka i taniec, które wzmacniają naszą tożsamość i poczucie przynależności do tej ziemi. Ważne, aby pielęgnować te tradycje, bo to dzięki nim gmina rozwija się z poszanowaniem historii, natury i kultury
– powiedział burmistrz Michał Wnuk.
Fot. Kamil Mielnikiewicz
Po części oficjalnej starostowie wraz z władzami gminy podzielili się chlebem ze wszystkimi uczestnikami uroczystości.
Wieńce, stoiska i występy artystyczne
Nieodłącznym elementem święta plonów są wieńce dożynkowe, przygotowywane przez sołectwa. W Stańkowej zaprezentowały się Ropienka, Jureczkowa, Równia, Łodyna, Wojtkówka, Krościenko, Stańkowa, Hoszowczyk, Ustjanowa Górna, Dźwiniacz Dolny, Serednica i Wola Romanowa, Łobozew Górny i Łobozew Dolny, Hoszów oraz Zawadka.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się także stoiska Kół Gospodyń Wiejskich, które nie tylko oferowały tradycyjne potrawy, ale także prezentowały pięknie przygotowane ekspozycje. Dla najmłodszych przygotowano specjalną strefę zabaw, a obecność służb mundurowych – Policji, Straży Pożarnej czy Służby Więziennej – pozwoliła przybliżyć mieszkańcom charakter ich pracy. Całość dopełniły występy zespołów ludowych, które wprowadziły atmosferę wspólnej zabawy i podkreśliły znaczenie muzyki i tańca w polskiej tradycji dożynkowej.
Symbolika dożynek
Dożynki mają bogatą symbolikę, której centralnym elementem jest chleb – symbol życia, dostatku i wspólnoty. Dzieląc się nim, społeczność wyraża jedność oraz wdzięczność za dary natury. Wieńce dożynkowe, wykonywane z kłosów zbóż, ziół i kwiatów, symbolizują cykliczność natury i nadzieję na przyszłe plony. To także znak urodzaju, płodności ziemi i pracy rolników. Tradycja ta, przekazywana z pokolenia na pokolenie, stanowi istotny element tożsamości lokalnej i narodowej.