Potrafią nie tylko solidnie pracować, ale tworzyć wręcz dzieła sztuki! A żniwne potrawy – palce lizać! Czapki z głów przed zwycięzcami dożynkowych konkursów.
Jakie przysmaki dożynkowe zyskały uznanie jury? 1. miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Anieliny za serce z musem dyniowym. 2. miejsce KGW Nowinka – Nowy Ciechocinek, pow. aleksandrowski za żeberka w powidłach śliwkowych. 3. miejsce KGW Aktywni Pawłówka, pow. bydgoski za pyrki. 4. miejsce KGW Kapuścianki w Brukach, pow. Chełmiński za kwaśną zupę a 5. miejsce Olszewice z Inowrocławia za żur żniwny z zawijasem kiełbasianym!
WIENIEC LUB OZDOBA: 1 miejsce KGW Stary Kobrzyniec, powiat rypiński, 2. miejsce Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie, pow. wąbrzeski, 3. miejsce sołectwo Grzybno, powiat brodnicki
WIENIEC TRADYCYJNY: 1. miejsce KGW Kłopot, powiat inowrocławski, 2. KGW Chrostkowo, powiat lipnowski, 3. KGW Kapuścianki, Bruki Unisławskie, powiat chełmiński.
TEKST I FOT. MARYLA RZESZUT