Jak pobierane są próbki żywności? W jaki sposób bada się stan wody? Czym jeszcze zajmuje się sanepid? Odpowiedzi na te pytania można było uzyskać podczas dzisiejszego dnia otwartego w Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zielonej Górze.
Podczas wydarzenia zaprezentowano wszystkie działy i sekcje funkcjonujące na terenie zielonogórskiego sanepidu.
– Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego jak szerokie spektrum działań prowadzimy w naszej placówce – mówi Dorota Baranowska, dyrektor Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zielonej Górze:
Największe zainteresowanie odwiedzających wzbudził proces monitorowania i badania jakości wody.
– Dbamy na przykład o to, aby woda lecąca z naszych kranów była zdatna do spożycia – podkreśla Łukasz Sosnowski, starszy asystent sekcji higieny komunalnej:
Z dnia otwartego skorzystali studenci Uniwersytetu Zielonogórskiego. Większość z nich nie była świadoma jak wiele zadań z różnych dziedzin wykonują właśnie pracownicy sanepidu:
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze znajduje się na ulicy Jasnej 10.