reklama
reklama

KGW z Niniewa, Kuźni i Jedlca wyróżnione w Chrzanie

Opublikowano:
Autor:

KGW z Niniewa, Kuźni i Jedlca wyróżnione w Chrzanie - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
3
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Wiadomości Koła Gospodyń Wiejskich z Niniewa, Kuźni i Jedlca zostały wyróżnione podczas konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne”.
reklama

Ponad 100 Kół Gospodyń Wiejskich wzięło udział w finale konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i gminę Żerków w powiecie jarocińskim.  Specjalnie na tę okazję panie przygotowały dania wielkanocne w ramach konkursu na najlepszą potrawę z chrzanem. 

 - Finał konkursu „Tarcia Chrzanu w Chrzanie - Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” w Żerkowie to niezwykła forma promocji Wielkopolskiego dziedzictwa kulinarnego. Szczególną uwagę zwraca ogromna frekwencja odwiedzających wydarzenie oraz KGW których blisko setka wzięła udział  – mówi wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

Za najlepszą potrawę z chrzanem uznano „Pierogi z dziczyzną w sosie chrzanowym” przygotowane przez KGW w Augustynowie (gm. Zagórów), drugie miejsce przyznano dla „Marynowanego królika w sosie żurawinowo chrzanowym”, autorstwa KGW w Kołaczkowie (gm. Kołaczkowo), a trzecie miejsce zajęły panie z KGW w Będziechowie (gm. Kawęczyn) za „Chrzan chrzanem przejadany”.

W ramach drugiej części rywalizacji, przeprowadzony został konkurs tarcia chrzanu na czas.  Zwyciężyło KGW „Orzechowianki” (gm. Miłosław), które utarło 625g chrzanu. Na drugim miejscu uplasowało się KGW w Cekowie-Kolonii (gm. Ceków-Kolonia) - z wagą 600g, a na trzecim KGW w Sobótce (gm. Ostrów Wielkopolski) z wagą 545g. 

Laureaci I, II i III miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała 40 wyróżnień (18 wyróżnionych potraw, 22 wyróżnień tarcie chrzanu na czas) razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach dla uczestników konkursów.

Wśród wyróżnionych za najlepsza potrawę znalazły się również przedstawicielki powiatu pleszewskiego. Koło Gospodyń Wiejskich w Jedlcu zostało docenione za „Zupę chrzanową po staropolsku”, Koło Gospodyń Wiejskich w Niniewie za „Sztukę mięsa z musem chrzanowym i ćwikłą”, a  Koło Gospodyń Wiejskich w Kuźni za „Chrzanicę”.

 

WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama