Niebezpieczne bakterie w tatarze wołowym

25/04/2024 07:43

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o wykryciu Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek tatara wołowego z określonej poniżej partii.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 1032604
  • Data minimalnej trwałości: 26.04.2024
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Wskazana partia tatara została wycofana ze sprzedaży.

UWAGA: Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie!

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Reklama

Źródło: GIS /

Komentarze opinie

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów do artykułu: Niebezpieczne bakterie w tatarze wołowym. Jeżeli uważasz, że komentarz powinien zostać usunięty, zgłoś go za pomocą linku "zgłoś".

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na Zambrow.org




Reklama
Reklama
Reklama