Choć mało kto zdaje sobie sprawę z tego, czym zajmuje się kriogenika, to w rzeczywistości wiele osób styka się z jej dorobkiem na co dzień. Otóż nauka ta skupia się na tym, jak ciała zachowują się w bardzo niskich temperaturach.
W praktyce z jej dokonań korzysta m.in. medycyna, przemysł, a nawet gastronomia. Trudno byłoby jednak wykorzystać sukcesy działających w niej naukowców, gdyby nie naczynia kriogeniczne. Czym właściwie są i do czego służą? Wyjaśniamy w poniższym artykule.
Naczynie kriogeniczne to pojemnik o specjalnej budowie i wyjątkowych właściwościach izolacyjnych. Składa się z dwóch cienkich ścianek, pomiędzy którymi znajduje się techniczna próżnia, a także szczelnego korka. Dzięki takiej konstrukcji znakomicie izoluje swoją zawartość od otoczenia, pozwalając utrzymać odpowiednią dla przechowywanej substancji temperaturę. Wizualnie pojemnik ten przypomina duży termos - jest jednak oczywiście znacznie bardziej zaawansowany technicznie.
Reklama
Naczynie kriogeniczne to pojemnik przeznaczony do transportu i przechowywania substancji, które wymagają specyficznych warunków i dobrego odizolowania od otoczenia. Choć można trzymać w nim różne związki, to zdecydowanie najczęściej stosuje się je do ciekłego azotu. Substancja ta cieszy się stale rosnącą popularnością i jest dziś nieoceniona w medycynie, nauce, weterynarii, przemyśle, a nawet branży spożywczej i gastronomii. Charakteryzuje się jednak ekstremalnie niską temperaturą - dla zachowania swojej pożądanej, skroplonej formy ciekły azot musi znajdować się w temperaturze niższej niż -147ºC. Zapewnienie tak niskiej temperatury nie jest łatwe - z pomocą przychodzą jednak naczynia kriogeniczne. Pojemniki te umożliwiają transport i magazynowanie ciekłego azotu, a przy tym zapewniają bezpieczeństwo osobom, które z nim pracują.
Jak już wspominaliśmy, naczynia kriogeniczne najczęściej stosuje się do ciekłego azotu, a zatem spotyka się je wszędzie tam, gdzie pracuje się z tym związkiem. Są to np. laboratoria, gabinety medyczne, ośrodki rehabilitacyjne czy też placówki weterynaryjne. Zamrażanie ciekłym azotem okazuje się pomocne także w branży spożywczej, a w ostatnich latach coraz częściej stosuje się je również w gastronomii, gdzie stanowi ważny filar kuchni i miksologii molekularnej. Z tego rodzaju pojemników korzysta też przemysł, w którym ciekły azot wykorzystywany jest np. do obróbki metali.
Ze względu na to, że naczynia kriogeniczne używane są coraz powszechniej, nie są dziś trudno dostępne. Pojemniki te - zarówno nowe, jak i używane - można kupić nawet online, np. w e-sklepie https://www.cryogenshop.pl/. Wybierając odpowiedni, należy zwrócić uwagę na jego rodzaj, pojemność oraz zgodność z normami. Dobre naczynie to przede wszystkim naczynie bezpieczne w użytkowaniu, dlatego najlepiej zdecydować się na zakup u znanego, cenionego na rynku dostawcy.
Artykuł sponsorowany
Wyświetleń: 2738 | komentarze: - | Wrzuć na Facebooka | 10:52, 07.06.2023r. |