W Sandomierzu rozpoczął się Festiwal Wina i Sera. Na stoiskach wokół ratusza można degustować i kupić różne rodzaje serów polskich i europejskich oraz wino z 11 winnic z powiatu sandomierskiego i okolic.
Pani Krystyna przyjechała z Grodziska Mazowieckiego wraz z mężem.
– Bardzo interesujący jest ten festiwal i udany. Warto przyjść nie tylko, po to, żeby degustować, ale poczuć atmosferę i pozwiedzać miasto – mówiła.
Na jednym ze stoisk można spróbować choćby pięcioletnich serów oraz czarnej trufli.
– W trufli jest dużo grzybowo – czosnkowego smaku, a w innych serach dużo orzecha. Bardzo dobrze się to łączy z winami, więc nasza przyjaźń serowo – winna bardzo dobrze się rozwija – stwierdził Michał Pudlik z firmy Ser jest Ser.
Katarzyna Miszuda z Winnicy Góry Pieprzowe zaznaczyła, iż takie wydarzenia są okazją do promocji sandomierskiego winiarstwa.
– Opowiadamy z jakich są szczepów, jakie mają smaki, aromaty, zainteresowanie jest coraz większe i to cieszy – stwierdziła.
Festiwal winno-serowy potrwa do niedzieli (8 czerwca).





