Organizatorem festiwalu było Koło Gospodyń Wiejskich Wólka Orłowska, we współpracy z Ochotniczą Strażą Pożarną oraz Samorządowym Ośrodkiem Kultury i Sportu w Izbicy. Największe zainteresowanie wzbudziło stoisko z pierogami, których smak – jak zgodnie podkreślali uczestnicy – można porównać do najlepszych dań serwowanych w domach naszych babć. Podczas festiwalu serwowano klasyczne pierogi ruskie, z mięsem, owocami i szpinakiem, ale prawdziwym przebojem okazały się te z farszem z bobu i boczku. Sezonowy smak, odpowiednio doprawiony, zachwycił gości subtelnym połączeniem tradycji i kulinarnej finezji. Oprócz smaków, organizatorzy zadbali także o inne doznania. Na scenie wystąpili uczestnicy zajęć muzycznych prowadzonych przez SOKiS w Izbicy oraz kapela „Stryjowiacy”. Nie zabrakło też atrakcji dla dzieci.Poniżej galeria zdjęć z imprezy:Wśród gości znaleźli się m.in. burmistrz Jerzy Lewczuk, skarbnik Emilia Ignatowicz-Steć, sekretarz Teresa Zych, dyrektor SOKiS Agnieszka Olschowsky-Kitka oraz druhowie z OSP na czele z prezesem Wiesławem Berezą. Nie zabrakło także gospodyni wydarzenia – przewodniczącej KGW Wólka Orłowska Elżbiety Nizioł, która wraz z innymi członkiniami koła zadbała o każdy szczegół kulinarnego festiwalu.Choć w tym roku nie było tradycyjnego konkursu kulinarnego, nikt nie miał wątpliwości, iż prawdziwym zwycięzcą był smak – naturalny, lokalny, przygotowany z sercem. Festiwal Smaków nad Wolicą to nie tylko uczta dla podniebienia, ale przede wszystkim dla ducha – święto wspólnoty, dziedzictwa i dumy z lokalnych tradycji.Czytaj także: