Wydarzenie miało miejsce w niedzielę, 14 września w Pałacu Prezydenckim. Uroczystości rozpoczęły się msza święta w intencji rolników. Następnie odbyło się poświęcenie wieńców dożynkowych i wręczenie dyplomów. Prezydent Karol Nawrocki podziękował sołtysce Dębowa, Edycie Cenian, za udział w konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej.Następnie przeszedł korowód dożynkowy, a po nim nastąpił obrzęd przekazania chleba, przemówienia oraz występ Zespołu Pieśni i Tańca „Mazowsze”.Delegacja z województwa lubelskiego, w tym mieszkańcy gminy Sosnówka, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Sosnówce Jolanta Mikulska, przedstawiciele gminy Sosnówka: wójt Marcin Babkiewicz i sekretarz Barbara Rabczewska, powiatu bialskiego: radna Renata Stefaniuk oraz dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi lubelskiego urzędu marszałkowskiego - Ewa Szałachwiej, spotkali się z parą prezydencką. W imieniu delegacji wicemarszałek województwa Marek Grzegorz Wojciechowski wręczył prezydentowi i pierwszej damie regionalne upominki:sękacz przygotowany przez Marzenę Sokołowską z Dębowa.miód od Sławomira Semeniuka z Rozwadowki.obraz namalowany przez Dariusza Buczyńskiego, przedstawiający Muzeum Józefa Ignacego Kraszewskiego w Romanowie.Przygotowania do dożynek trwały od wielu miesięcy. Twórcami wieńca jest Sołectwo Dębów, a konkretnie to Edyta i Piotr Cenian oraz Agnieszka i Daniel Tarasiukowie.- Sam stelaż wieńca zaczęliśmy przygotowywać na przełomie lutego i marca tego roku. Musieliśmy wyciąć leszczynę i wygiąć konstrukcję, Następnie, w czerwiecu i lipcu zbierałyśmy zboża w różnych fazach dojrzewania, i zielone, i później już dojrzałe. A już w połowie lipca, może wcześniej, zaczęłyśmy wyplatać wieniec - opowiada sołtys Dębowa Edyta Cenian.Były to cztery podstawowe zboża: żyto, pszenica, jęczmień i owies. Oprócz tego pszenica oścista i pszenica orkisz.- Część z tych zbóż pochodziła z uprawy ekologicznej orkisz i dytu. Całość udekorowałyśmy polnymi kwiatkami oraz astrami z ogródka - dodaje sołtys.A skąd pomysł na taki wieniec? - Dla nas ważna jest tradycja. A inspiracją dla tegorocznego wieńca była wieniec z fotografii z 1938 r. naszej nauczycielki, Jadwigi Szypiło. Ona nam podsunęła taki pomysł, przekazała nam tę fotografię i wzorowałyśmy się na niej. Oczywiście, nasz wieniec nieco różni się od tamtego. Przede wszystki jest większy - wyjaśnia Edyta Cenian. W nadbużańskich stojach ludowychCzłonkowie grupy wieńcowej ubrani byli w nadbużańskie stroje ludowe wykonane na podstawie autentycznych, stuletnich strojów ludowych naszego regionu czyli południowego Podlasia, pochodzących z prywatnych zbiorów Jadwigi Szypiło. Grupie wieńcowej towarzyszył Młodzieżowy Zespół Ludowy, którego członkowie ubrani byli w autentyczne stroje żniwne. Zespół prezentował fragment obrzędu żniwnego, ukazując tradycyjne zwyczaje od zasiewu do zbioru plonów z pieśniami, tańcami oraz symbolicznym przekazaniem chleba dożynkowego gospodarzom. Przygotowania W przygotowania do wyjazdu zaangażowali się liczni mieszkańcy gminy Sosnówka. - Nasze przygotowania do wyjazdu na Dożynki Prezydenckie trwały od czerwca. Rozpoczelismy od spotkań z przedstawicielami Urzędu Marszałkowskiego podczas których ustalaliśmy szczegóły wyjazdu. Ostatnie tygodnie poświęciliśmy na przygotowanie eksponatów i szyciu nowych strojów dla młodzieży - opowiada dyrektor GOK-u w Sosnówce, Jolanta Mikulska. A jak wspomina spotkanie z parą prezydencką? - jeżeli chodzi o sam nasz udział w uroczystościach dożynkowych w Pałacu Prezydenckim to było dla nas wszystkich ogromne przezycie, zarówno dla nas dorosłych jak i dla naszej młodzieży, ktora bardzo wbrew pozorom mocno przeżyła spotkanie z prezydentem Rzeczypospolitej Polskiej Karolem Nawrockim oraz Pierwszą Damą Martą Nawrocką - przyznaje dyrektor. Jednocześnie dziękuje Markowi Wojciechowskiemu i Ewie Szalachwiej za pomoc przy organizacji wyjazdu. - Cieszymy się iż mogliśmy uczestniczyć w tak wyjatkowym wydarzeniu. Dziękujemy również wszystkim mieszkańcom gminy Sosnówka, którzy wsparli nas w przygotowaniach do wyjazdu, a w szczególności wójtowi Marcinowi Babkiewiczowi za dodatkowe wejściówki, Piotrowi Patrejko za wykonanie kos i sierpów, Marzena Brodzkiej za uwicie pięknych wianuszków, Róży Lotek za materiały graficzne, Zofii Łobacz i Beni Kowal za uszycie nowych strojów dla naszej młodzieży, a także Stanisławie Kowalewskiej za przepiękny ręcznik z manualnie tkanymi pereborami oraz wszystkim, którzy wnieśli swój wkład w przygotowania do wyjazdu - mówi dyrektor GOK-u w Sosnówce, Jolanta Mikulska. - Dziękuję też całej naszej delegacji za godne reprezentowanie województwa lubelskiego, powiatu bialskiego, gminy Sosnówka oraz sołectwa Dębów - dodaje.Z udziału w dożynkach jest dumna również sołtys Dębowa. - Na Dożynkach Prezydenckich byliśmy po raz drugi, Pierwszy raz reprezentowaliśmy województwo lubelskie w 2022 r. Naprawdę jestem dumna, iż mogłam tam być również i w tym roku. Pan prezydent i pani prezydentowa są przemili. To bardzo ciepli, otwarci ludzie, Rozmawialiśmy z nimi, jakbyśmy się znali od lat - przyznaje sołtys. Opis wieńca dożynkowego:Ma kształt czteroramiennej korony zwieńczonej krzyżem. Inspiracją do wykonania tradycyjnego wieńca na stelażu leszczynowym było zachowane zdjęcie z Dożynek w Rozwadówce z 1938 roku. Do wykonania wieńca użyte zostały tylko i wyłącznie materiały naturalne, takie jak: kłosy zbóż – pszenicy zwyczajnej, pszenicy ościstej, pszenicy orkisz, owsa, jęczmienia oraz len i proso. Wpleciono również kwiaty kocanki, krwawnika, złociszka a także źdźbła trawy tymotki i włośnicy. Wieniec udekorowano jarzębiną, gałązkami leszczynowymi, polnymi makówkami i kwiatami oraz ziołami. Wszystkie materiały użyte do wyplatania wieńca pochodzą z pól położonych na terenie gminy Sosnówka i zostały przytwierdzone dzięki sznurka jutowego i lnianego, bez użycia kleju. Kłosy żyta i pszenicy orkisz uprawiane były w systemie ekologicznym z poszanowaniem równowagi środowiska. Nieodzownym elementem wieńca są owoce i warzywa, oraz chleb żytni wypieczony z mąki z tegorocznych zbiorów. Uroku wieńcowi dodają kolorowe wstążki, które mają znaczenie zarówno estetyczne, jak i symboliczne. Kolor biały i czerwony to barwy narodowe, natomiast żółty i niebieski – maryjne. Podkreślają one radosny charakter święta plonów, zakończenia żniw i podziękowania za urodzaj.Warto podkreślić, iż członkowie grupy wieńcowej rozpoczęli przygotowania do złożenia wniosku o wpis stelaża leszczynowego na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego i do Krajowego Rejestru Dobrych Praktyk w ochronie niematerialnego dziedzictwa kulturowego.