Golden, ligol, szampion podbijają światowe rynki

5 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce


W czym polskie jabłka są lepsze od innych? Mają niepowtarzalny smak i luksusową jakość. Kupują je od nas kraje Europy, Bliskiego Wschodu, Afryki, a choćby Ameryki Południowej.

– Polska jest największym producentem jabłek w Europie, ale eksportujemy je na cały świat. Ich smak znają mieszkańcy Afryki, państw arabskich, Indii, Ameryki Południowej. Znają i bardzo chętnie sięgają po nie mieszkańcy wszystkich europejskich państw – mówi Piotr Kluska.

Polskie jabłka są znane za granicą i cenione ze względu na walory smakowe.

– Mamy już wyrobioną markę, jako producenci jabłek klasy premium, czyli charakteryzujących się wysoką jakością, zaawansowaną technologią produkcji. Są cenione i chwalone przez konsumentów zagranicznych – mówi Piotr Kluska.

W Polsce na podium najpopularniejszych są takie odmiany, jak: szampion, ligol, golden. Natomiast za granicą numerem jeden jest gala. To nasz hit eksportowy.

Jabłko wysyłane za granice musi mieć przede wszystkim odpowiednią twardość, aby pokonać w najlepszej formie długa drogę. Pakowane są w specjalne kartony lub drewniane skrzynki.

– W tym roku spodziewamy się wysokich plonów w sadach jabłkowych. Ze względu jednak na wiosenne przymrozki są regiony, gdzie jabłek jest mniej i są one nieco uszkodzone – wyjaśnia Piotr Kluska.


Idź do oryginalnego materiału