Gomółki z miętą

2 tygodni temu

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” – książka opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Gomółki z miętą

Dawniej każda gospodyni po wypieku chleba suszyła gomółki w nagrzanym piecu chlebowym. Gomółki z Kowali to przykład wyrobu z wieloletnią tradycją, którego receptura przyrządzania przekazywana z pokolenia na pokolenie funkcjonuje do dziś. Gomółki cieszą się bardzo dużym uznaniem między innymi za swój specyficzny smak.

Składniki: 1 kg białego wiejskiego sera, 3 jajka, garść mięty, sól.

Sposób przygotowania: Ser pokruszyć, dodać jajka, sól i miętę, wymieszać i wyrobić ciasto. Formować z masy kulki i układać na blasze. Suszyć w piekarniku przez ok. 1 godzinę, aż będą na wierzchu twarde. Po wyjęciu z pieca lub piekarnika pozostawić na blasze do wystygnięcia.

Przepis podał: Zespół Obrzędowy „Kowalanki” z Kowali.





Idź do oryginalnego materiału