Przełom sierpnia i września tego roku był bardzo słoneczny i suchy, z temperaturami powyżej 30°C. Z euforią taką pogodę przyjmowali wszyscy, którzy korzystali jeszcze z urlopu oraz np. organizatorzy plenerowych imprez. Mniej zadowoleni byli jednak sympatycy grzybobrania.
W niemal całym kraju obowiązywało ekstremalne zagrożenie pożarowe w lasach. Ściółka była bardzo sucha, a wtedy o grzyby jest niezwykle trudno. A przecież zwykle na początku września wraca się z lasu z pełnymi koszykami. Uczestniczkom (na stoiskach królowały głównie panie) tegorocznego konkursu na potrawę z grzybów odbywającego się w trakcie XII Dni Gminy Borzęcin to nie przeszkadzało. Regulamin dopuszcza bowiem stosowanie grzybów suszonych i przetworzonych, stąd pysznych potraw na stoiskach nie brakowało. Zarówno członkowie konkursowej komisji, jak i uczestnicy imprezy, mieli okazję do ich degustacji. Honor odbywającego się po raz 16. konkursu na najbardziej okazały kosz grzybów uratowały panie z Borzęcina Dolnego. Przyniesiony kosz był jedynym w tym roku.
Do tegorocznej edycji konkursu kulinarnego na „Potrawę z grzybów” zgłosiło się 10 uczestników. Były to osoby indywidualne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia z regionu. Organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Borzęcinie konkurs ma na celu m.in. promocję potraw i wymianę doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.
Oceny grzybowych smakołyków dokonała wieloosobowa komisja powołana przez organizatorów w składzie: Wicestarosta Powiatu Brzeskiego Maciej Podobiński, Wójt Gminy Borzęcin Paweł Kułak, Przewodniczący Rady Gminy Borzęcin Marek Kossoń, Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Borzęcinie Piotr Kania, reprezentant Browaru Okocim Ireneusz Salamon, Radne Rady Powiatu Brzeskiego: Katarzyna Ciochoń, Natalia Siudut, Anna Rogóż oraz Radna Rady Gminy Borzęcin Sylwia Ducinowska.
Oceniając potrawy komisja zwracała uwagę na walory smakowe, oryginalność i pomysł, estetykę wykonania i podania.
– Wszystko wyśmienicie smakowało, panie świetnie się przygotowały i trudno było wybrać najlepsze danie. Finalnie jednak, po wymianie opinii, z decyzją nie mieliśmy problemu – przyznaje przewodniczący komisji konkursowej.
Najlepsza potrawa „Przysmak Zdolniaków”, czyli francuski warkocz z kurą w kurkach na leśnym runie przygotowany przez „Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy Zdolniacy” otrzymała nagrodę finansową w wysokości 500 zł. Jej fundatorkami były radne powiatowe: Anna Rogóż, Katarzyna Ciochoń oraz Natalia Siudut. Przyznano ponadto dwa wyróżnienia po 400 zł, które zasponsorowała Galeria Rondo w Bochni. Otrzymały je: „Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Biesiadki” za serduszko mięsno-grzybowe w sosie kurkowym oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Bielczanki z Pasją” za polędwiczki w sosie borowikowym z roladkami ziemniaczanymi nadziewane grzybami.
Pozostali uczestnicy również otrzymali nagrody finansowe w kwocie 300 zł. Ich fundatorem był Gminny Ośrodek Kultury w Borzęcinie.
W konkursie wzięły udział: Koło Gospodyń Wiejskich „Zdrochcanie”, Danuta Tomasik z Bucza, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Biesiadki, Koło Gospodyń Wiejskich „Dołowianie” Katarzyna Gazduła z Przyborowa, Koło Gospodyń Wiejskich „Dworzanki” w Przyborowie, Koło Gospodyń Wiejskich „Bielczanki z Pasją”, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy „Zdolniacy”, Koło Gospodyń Wiejskich „Porebskie Towarzystwo Społeczno – Kulturalne”, Koło Gospodyń Wiejskich „Warysianki” w Warysiu.
—
foto: Maciej Mazur
GOK Borzęcin
Galeria zdjęć
„>