Hajnówka. Dożynki Wojewódzkie 2024

1 tydzień temu

W niedzielę (15.09) w hajnowskim amfiteatrze mieszkańcy regionu uroczyście obchodzili święto plonów i tym samym symboliczne zakończenie okresu żniw

Przed południem uroczystości rozpoczęła liturgia w Soborze Świętej Trójcy w Hajnówce, której przewodniczyli Biskup Hajnowski Paweł Tokajuk i Biskup Siemiatycki Warsonofiusz Doroszkiewicz. Nabożeństwo w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego celebrowane było przez ks. prałata Zbigniewa Niemyjskiego.

Następnie podlascy rolnicy oraz licznie przybyli goście przeszli w korowodzie z wieńcami dożynkowymi do pobliskiego amfiteatru, gdzie rozpoczęto świętowanie zakończenia żniw.

Marszałek województwa przywitał zaproszonych gości i podziękował rolnikom za ich trud.

Obrzęd dzielenia się chlebem

Gospodarzami tej ceremonii są starostowie dożynkowi, którymi w tym roku zostali Emilia i Hubert Ojdana z Nowoberezowa reprezentujący kościół katolicki, a cerkiew prawosławną reprezentowali Julita i Marek Anchimiuk z Odrynek. To oni przekazali chleb marszałkowi województwa, który rozpoczął ten najważniejszy obrzęd dożynkowy.

Odznaczono najbardziej zasłużonych rolników

Niedzielne dożynki były też okazją do wręczenia odznaczeń. Członkowie zarządu województwa przekazali Bożenie Dmitruk oraz Zespołowi Folklorystycznemu „Czyżowianie” z Czyż „Odznaki Honorowe Województwa Podlaskiego”. Wręczono też medale „Zasłużony dla rolnictwa”, które otrzymało 17 osób z regionu. Podczas dożynek wręczono również nagrody specjalne starosty hajnowskiego za hodowlę zwierząt i udział w wystawach.

Wieńce dożynkowe

Po części oficjalnej ogłoszono zwycięzców na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. Zgodnie z regulaminem mogły być one tradycyjne i bardziej współczesne. Ważne, aby były uplecione z wielu rodzajów zbóż zebranych z pól. Komisja konkursowa oceniała m.in.: kompozycję zgodną z tradycją, precyzję wykonania, walory estetyczne, różnorodność i jakość użytych materiałów naturalnych (sztuczne były niedopuszczalne) takich jak np.: kłosy, ziarna zbóż, owoce, warzywa, kwiaty, zioła, a także sposób prezentacji wieńca.

Najpiękniejsza okazała się praca z Szudziałowa, która charakteryzowała się bogactwem symboli, różnorodnością tradycyjnych roślin i warzyw oraz sposobem prezentacji.

Drugie i trzecie miejsce zajęły wieńce z Sobolewa i z Pokaniewa. Wyróżniono także prace z Planteczki, Narwi i Dobrzyniewa Dużego.

Laureatki drugiego miejsca nie kryły radości.

­– Wieniec robiłyśmy już od wiosny. Kosztowało to nas dużo pracy, ale było warto. W tamtym roku zajęłyśmy trzecie miejsce, w tym roku drugie, zatem w przyszłym planujemy wygrać.

W kategorii wieniec współczesny zwyciężyli twórcy z Kosówki, Czyż i z Karwowa – Wszebory.

Konkursy rolnicze

Przy okazji święta plonów odbyła się również trzecia edycją Podlaskiego Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich i Produktu Lokalnego. Była to doskonała okazja do degustacji najsmaczniejszych regionalnych potraw i produktów spożywczych, z których słynie Podlaskie. Nagrodzone zostały „Najpiękniejsze stoisko dożynkowe przygotowane przez KGW” oraz „Najciekawsze stoisko producenta produktu lokalnego województwa podlaskiego”. Laureatami zostały: KGW Karakule, KGW w Narwi oraz KGW Boróweczki w Srebrnym Borku. Wyróżnienie otrzymały KGW Kreatywne Babki w Spiczkach.

– Cieszymy się bardzo, iż nasz trud i praca zostały docenione, to wyjątkowe wyróżnienie – mówiły zwyciężczynie.

Najciekawsze stoiska producentów produktu lokalnego zaprezentowali: Miodosytnia Podlaska, Hajnówka Eco i Serowar Sokólski. Wyróżnienie przyznano stoisku Podlasie na Wypasie.

W konkursie „Żniwa Mogą Być Bezpieczne”, którego głównym celem było zwrócenie uwagi na jakże istotny aspekt bezpieczeństwa podczas prac żniwnych laureatami zostali: Andrzej Dąbrowski, Piotr Sałata i Janusz Leończuk.

Cały wachlarz dodatkowych atrakcji

Podczas dożynek w Hajnówce odbył się finał wojewódzki konkursu kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”, którego organizatorem był Krajowy Ośrodek Wsparci Rolnictwa. Finał festiwalu KGW „Polska od Kuchni”. Była też Biesiada Miodowa z Podlaska Izbą Rolniczą, strefa Żubra Pomponika, stoiska KGW i producentów produktu lokalnego, stoisko prezentujące pokaz pieczenia Marcinka Hajnowskiego. A wieczorem na scenie zagościły zespoły Fair Play Crew, Maestro Chives oraz Czeremszyna.

Idź do oryginalnego materiału