Historia Browaru Żywiec – od arystokratycznej inicjatywy do światowej marki

23 godzin temu
Browar w Żywcu to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek piwowarskich w Polsce i symbol tradycji piwowarskiej sięgającej połowy XIX wieku. Jego dzieje odzwierciedlają zarówno zmiany gospodarcze, jak i polityczne, jakie zachodziły w Polsce przez ostatnie 170 lat.

Powstanie i początki (1856–1880)

Browar Żywiec został założony z inicjatywy księcia cieszyńskiego i właściciela tzw. państwa żywieckiego, arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. Nowoczesny zakład piwowarski wzniesiono na gruntach wsi Pawlusie. Projekt powierzono architektowi Karolowi Pietschce, który od 1852 roku przez blisko 40 lat odpowiadał za rozwój obiektów browarniczych.

Za datę oficjalnego powstania browaru uznaje się rok 1856, choć budowa trwała już od 1852 r., pochłaniając łącznie blisko 195 tys. guldenów. Źródłem wody dla produkcji były lokalne ujęcia rzeki Leśnianki, co gwarantowało wysoką jakość piwa.

Pierwszym piwowarem został Henryk Bauer, a w 1881 roku browar specjal
Idź do oryginalnego materiału