Konsumenci nie muszą się obawiać, iż zabraknie jajek na Święta Wielkanocne, a ich cena będzie nieznacznie wyższa niż rok wcześniej – ocenił w czwartek (10 kwietnia) w rozmowie z dziennikarzami przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Paweł Podstawka.
W chwili obecnej sytuacja na rynku jaj jest stabilna. Cena jaj będzie minimalnie wyższa niż rok temu. Mamy raczej wypłaszczenie ceny w chwili obecnej i nie powinna ona już rosnąć, a do świat będzie prawdopodobnie minimalnie spadać
– powiedział przewodniczący federacji.
Wyjaśnił, iż w sprzedaży detalicznej ceny od kilku miesięcy rosły stopniowo o średnio 5 proc., a w stosunku do 2024 r. ceny poszły w górę o 14 proc.
Jak wskazał Paweł Podstawka w tej chwili najwięcej jaj w Europie produkują Francja, Niderlandy i Wielka Brytania. Polska jest czwartym największym producentem jaj w Europie. Produkujemy 11 mld jajek rocznie z czego 40 proc. trafia na eksport.
Dalsza część tekstu pod grafikami i polecanymi artykułami
Polecamy

Jarmark wielkanocny 2025 rozpoczął się na dobre! [ZDJĘCIA]
Ozdoby świąteczne, palmy wielkanocne i wyroby regionalne – między innymi takie skarby można znaleźć na zielonogórskim deptaku, gdzie rozpoczął się...
Czytaj więcejDetails
Żary zapraszają na jarmark wielkanocny

Żarskie muzeum zaprasza na warsztaty wielkanocne
Wybierz się na poszukiwanie jaj
Kiermasz Wielkanocny w Nowej Soli
Polscy hodowcy drobiu zamierzają eksportować produkty jajeczne do USA
Polscy producenci planują eksportować przetworzonych produktów jajeczne do Stanów Zjednoczonych, pierwsze kontrakty zostały już podpisane – wynika z czwartkowej (10 kwietnia) wypowiedzi przewodniczącego Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Paweł Podstawka.
Zamierzamy jajka eksportować do Stanów Zjednoczonych, mamy przygotowane pierwsze umowy, które nam to umożliwią
– powiedział przewodniczący.
Jak wyjaśnił, w tej chwili eksport do USA dotyczyłby przetworzonych produktów jajecznych, jak proszki jajeczne czy albuminy, czyli białka w proszku, ponieważ te produkty mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Dodał, iż Stany Zjednoczone w związku z niedoborem jaj zaopatrują się w nie głównie w Brazylii i Turcji.
Podstawka powiedział, iż z powodu niedoboru jaj ich cena wzrosła w USA z 300 euro za 100 kg do 1170 euro za 100 kg w szczycie, a teraz ustabilizowała się na poziomie około 600 euro za 100 kg. W Europie cena waha się pomiędzy 269 euro a 280 euro za 100 kg.
W ostatnich miesiącach USA mierzyły się z brakiem jaj na półkach sklepowych; sytuacja się już poprawiła. Administracja prezydenta Donalda Trumpa przystępując do pracy, wyznaczyła sobie za cel obniżenie cen i przywrócenie dostępności tego produktu. Powodem problemów na rynku jaj jest ptasia grypa, która zdziesiątkowała hodowle kur.
Biorąc pod uwagę ogniska występujące od października minionego roku do marca 2025 r., amerykański rynek jaj poniósł straty w pogłowiu kur niosek w wysokości ok. 54 mln sztuk.