III miejsce KGW „HutaWianki”

1 miesiąc temu

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich.

Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych. Rywalizacja przebiega w trzech etapach: regionalnym, wojewódzkim oraz ogólnopolskim. Na każdym z nich komisje i jury konkursowe składające się z lokalnego eksperta kulinarnego oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu potrawy, tekstury poszczególnych elementów potrawy. Ocenie podlega również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.

Powiat czarnkowsko – trzcianecki w półfinale, który odbył się 18 sierpnia w Wilkowicach w powiecie leszczyńskim, reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Hucie "HutaWianki". KGW każdego roku zaskakują nie tylko smakiem prezentowanych potraw, ale i formą ich podania. Inspiracje czerpią z regionu, z którego pochodzą, historii z nim związanej lub własnej wyobraźni. Podczas konkursowych zmagań KGW prześcigają się w dbałości o każdy szczegół prezentacji. Uwagę zwracają nie tylko przepiękne stroje, ale też część artystyczna. Ten akcent pojawia się coraz częściej. Tym bardziej cieszy fakt, iż „HutaWianki” wywalczyły III miejsce! Daniem, które skradło serca jury była kaczka po wielkopolsku z jabłkami, kapustą modrą i pyzami. Cieszymy się widząc nieustanny rozwój Kół Wiejskich w powiecie. Są to organizacje, skupiające ludzi z pasją, którzy promują swoje Małe Ojczyzny, między innymi poprzez promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

Warto w tym miejscu przytoczyć garść informacji na temat samego Koła. Koło Gospodyń Wiejskich w Hucie. "HutaWianki" powstało w listopadzie 2021roku i zrzesza osoby w różnym wieku od 25 do 60 lat (24 członków, w tym 18 kobiet i 6-ciu mężczyzn). Ich celem jest integracja lokalnej społeczności oraz rozwój wsi Huta. Swoje cele realizuje poprzez działania takie jak: organizacja festynów, ogniska integracyjne, podchody, dzień kobiet, wiejskie kolędowanie, różne wycieczki, integracyjne zabawy czy choćby mecze siatkówki. Wspólnie z całym środowiskiem lokalnym integrują społeczność, dbają o tradycje i pamięć, rozwijają swoje pasje, talenty i wzajemnie się uzupełniają. We wszystkie te działania angażują się nie tylko członkowie, ale ich całe rodziny. Biorą udział w różnych konkursach kulinarnych oraz konkursach sprawnościowych takich jak tarcie chrzanu, w których zdobywają nagrody. Piszą projekty na pozyskiwanie środków zewnętrznych, które pomagają w rozwoju koła oraz wsi Huta. (źródło: fb Gmina Czarnków)

Dziękujemy za Wasze zaangażowanie i gratulujemy sukcesu!

Idź do oryginalnego materiału