Jak co roku we wrześniu rozstrzygnięto w Polsce konkurs na najcięższą główkę kapusty. Największa tegoroczna kapuściana głowa waży ponad 20 kilogramów!
W Charsznicy, kapuścianej stolicy Polski, podczas Małopolskich Dni Kapusty plantatorzy z całej Polski zwiedzali plantacje kapusty, sztandarowego produktu w tej okolicy. To wydarzenie dla miłośników tradycyjnych produktów i regionalnych smaków. Rozstrzygnięto również odbywający się tu co roku konkurs na najcięższą, polską główkę kapusty. Ile w tym roku ważyła najcięższa kapuściana głowa?
Jak podają organizatorzy konkursu, czyli samorząd gminy Charsznice, lokalne izby rolnicze czy grupy producentów rolnych, waga pokazała, iż w tegorocznej edycji pierwsze miejsce zajął rolnik Michał Galon z Jelczy, który wyhodował kapustę o wadze 20,80 kg, odmiana Kilaplon. Drugie miejsce zajął Mateusz Nowak, również z Jelczy, który wyprodukował kapustę o wadze 19 kg, odmiana Report. Trzecie miejsce zajęli Ewa i Jacek Kustalik z Białej w województwie łódzkim, których kapusta odmiany Novoton, ważyła 18,75 kg.
Ile kapusty produkujemy w Polsce? Według Głównego Urzędu Statystycznego, produkcja kapusty w 2024 roku wyniosła około 571 tysięcy ton. Produkowano ją według Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na polach o areale 13.586 hektarów.
Wśród powiatów o największym areale, które odpowiadają za ponad połowę powierzchni upraw kapusty w Polsce jest Świętokrzyskie, gdzie ze względu na urodzajne gleby i dobry klimat w powiecie sandomierskim kapusta jest popularną uprawą.
– Rzeczywiście, kapusta jest jedną z popularnych upraw na ziemi sandomierskiej. Dlaczego? Ponieważ są tu odpowiednie gleby i klimat, a kapusta dobrze rośnie na żyznych, dobrze przepuszczalnych i wilgotnych glebach z dużą zawartością materii organicznej, właśnie takich jakie są w naszym regionie na Sandomierszcyźnie – mówi Mirosław Fucia, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.
Radzi też uprawę kapusty na przydomowych zagonach. – Ale trzeba pamiętać, iż kapusty nigdy nie należy sadzić w pobliżu pomidorów, fasoli, papryki ani truskawek. Dotyczy to w zasadzie wszystkich roślin kapustowatych, jak brokuły, jarmuż i kalafior – mówi Mirosław Fucia.
Według GUS, największe zagłębia uprawy kapusty to obszar województwa wielkopolskiego i łódzkiego (powiat łęczycki, sieradzki, kaliski), Małopolska (powiat proszowicki, miechowski i krakowski) oraz Mazowsze (powiaty kozienicki i sochaczewski), Świętokrzyskie (powiat sandomierski) oraz Dolny Śląsk (powiat średzki).