Jajka w tej formie są najzdrowsze. Jedz bez obaw o cholesterol

wdi24.pl 2 godzin temu

Jajka na twardo to jeden z najprostszych, a jednocześnie najbardziej wartościowych produktów spożywczych, który może wzbogacić dietę zarówno miłośników mięsa, jak i osób preferujących bezmięsne menu. Ich przygotowanie jest szybkie i pozwala zachować cenne składniki odżywcze. Jajka na twardo to nic innego jak jajka gotowane w skorupce, aż do momentu całkowitego ścięcia zarówno białka, jak i żółtka. Proces ich przygotowania jest niezwykle łatwy — wystarczy około 10 minut gotowania, aby otrzymać pożywną przekąskę, niskokaloryczny dodatek do posiłku lub wygodną opcję na wynos. Co zawierają jaka? To przede wszystkim: witamina D, witamina B12, ryboflawina (witamina B2), selen, biotyna (witamina B7), jod. Według badań przeprowadzonych w 2023 r., jajka kurze gotowane na twardo są bogate w składniki odżywcze najważniejsze dla zdrowia. Zawierają witaminy i minerały, w tym witaminę B9 (kwas foliowy), cholinę oraz witaminę A. Są również jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka, dostarczając organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy. Jajka a zdrowie oczu i serca Najnowsze badania z 2022 r. wskazują, iż luteina i zeaksantyna, dwa karotenoidy obecne w jajkach,

Idź do oryginalnego materiału