Jak idealnie dobrać pojemność warnika do wielkości lokalu i liczby gości?

egarwolin.pl 1 godzina temu
Organizacja przerwy kawowej podczas konferencji, obsługa wesela czy prowadzenie bufetu śniadaniowego w hotelu to zadania, w których logistyka odgrywa niezwykle istotną rolę. Dostęp do gorących napojów jest absolutnym standardem, a nic nie irytuje gości bardziej niż oczekiwanie w długiej kolejce na wrzątek. Urządzeniem, które rozwiązuje ten problem, jest profesjonalny zaparzacz do wody, czyli warnik. Jednak wybór odpowiedniego modelu nie jest oczywisty. Zbyt mały sprzęt spowoduje zatory, zbyt duży będzie generował niepotrzebne koszty energii i zajmował cenne miejsce. Jak zatem matematycznie podejść do wyboru litrażu? Ile tak naprawdę piją goście?

Podstawą doboru sprzętu jest prosty przelicznik – jedna standardowa filiżanka lub kubek to około 200 ml płynu. Oznacza to, iż z jednego litra wody obsłużymy 5 osób. jeżeli organizujemy szkolenie dla 50 uczestników i zakładamy, iż podczas krótkiej przerwy każdy zechce napić się herbaty lub kawy sypanej, potrzebujemy urządzenia o pojemności użytkowej minimum 10 litrów, dostępnej od ręki.

Warto jednak zawsze zachować margines bezpieczeństwa na poziomie 15-20%. Profesjonalny warnik dostępny np. w e-sklepie Gastromix to inwestycja, która na pewno sprosta szczytowemu zapotrzebowaniu. jeżeli lokal obsługuje grupy autokarowe lub duże wesela na 100 osób, model 20-litrowy może okazać się absolutnym minimum, aby zapewnić płynny serwis bez konieczności nerwowego dolewania zimnej wody i czekania na jej zagotowanie w trakcie trwania imprezy.

Charakter wydarz
Idź do oryginalnego materiału