Ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zachęca do stosowania prawidłowych zasad podczas przechowywania ziemniaków przez zimę. Jak to robić, aby przez długie miesiące były zdrowe i smaczne?
Jak mówi Barbara Łyczek ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, odpowiednie przechowywanie ziemniaków jest tak ważne ja ich prawidłowa uprawa. Niewłaściwe warunki przechowywania mogą doprowadzić do znacznych strat oraz pogorszenia jakości bulw.
Do przechowywania należy wybierać ziemniaki w pełni dojrzałe, suche i nieuszkodzone. Młode ziemniaki ze względu na delikatną i cienką skórkę nie nadają się do długotrwałego magazynowania.
Wśród strat podczas przechowywania wyliczyć można: ubytki naturalne, które wynikają z odparowania wody, kiełkowanie bulw, na co wpływ ma zbyt wysoka temperatura oraz porażenie chorobami przechowalniczymi, takimi jak zaraza ziemniaka, choroby skórki ziemniaka, zgnilizna.
– Aby więc nie narażać ziemniaków na straty podczas przechowywania należy: zapewnić im optymalne warunki odnośnie temperatury i wilgotności, systematycznie sprawdzać stan przechowywanych bulw, bulwy przechowywane w wyższej temperaturze zaprawiać środkami przeciw kiełkowaniu, a do długotrwałego przechowywania wybierać ziemniaki prawidłowo chronione przed chorobami, dojrzałe i nieuszkodzone – wyjaśnia ekspert z ŚODR.


1 godzina temu