Jak przygotować smaczną kawę w domu? 5 baristycznych trików

3 dni temu

Jesteś fanem kawy i chcesz stworzyć w swoim domu małą, prywatną kawiarnię? Oto pięć rzeczy, na które powinieneś zwracać uwagę, a które często umykają nowicjuszom!

Dobra kawa to podstawa – jak wybrać adekwatną mieszankę?

Jeśli chcesz cieszyć się dobrym naparem w domowych warunkach, konieczne jest postawienie na dobrej jakości kawę. Może wydawać się to absolutną oczywistością, ale wiele osób nie zwraca zbytnio uwagi na rodzaj, typ i producenta danego produktu. Kawa rozpuszczalna oczywiście może być dobra, ale nie będzie w stanie dostarczyć tak bogatych smakowych doznań, jak wariant mielony czy dopiero co zmielone ziarna.

Każdy ma trochę inne preferencje w kontekście smaku kawy. Warto szukać i próbować nowych rzeczy, by znaleźć swój ulubiony gatunek. Niektórzy stawiają na ziemisty posmak, inni wolą kwasowość, a jest przecież spora grupa ludzi szukających nut czekolady czy owoców.

Grubość mielenia kawy ma znaczenie – większe niż się spodziewasz

Sposób mielenia ziaren kawy ma spore znaczenie dla ostatecznego efektu. Niezależnie czy stawiasz w swoich domowych eksperymentach na ekspres ciśnieniowy, czy na ekspres przelewowy – powinieneś o wiele mocniej zwracać uwagę na grubość zmielonej już kawy.

Duża grubość przyspieszy proces parzenia kawy, ale napar może być kwaśniejszy i dla wielu mniej esencjonalny. W drobno mielonej kawie woda będzie musiała przebić się przez dość zbitą warstwę ziaren, ale ekstrakcja pozwoli na wydobycie bogatych nut smakowych. Uważaj jednak na zbyt drobne mielenie – ziarna starte na puder mogą zatkać i zepsuć ekspres.

Trzymaj kawę w odpowiednich warunkach

Źle przechowywana kawa może gwałtownie zacząć „wietrzeć”, a używając fachowego słownictwa – utleniać się. Jak tego uniknąć? Ziarna kawy – czy to zmielone, czy to przed obróbką – muszą być przechowywane w szczelnym zamknięciu. Powinno być to na dodatek suche miejsce, w którym wilgotność jest niska, a temperatura stabilna.

Każdy barista to powie – woda gra gigantyczną rolę

Wiele osób po doborze dobrej jakości kawy i kupnie wysokiej jakości ekspresu myśli, iż to już wszystkie rzeczy, o które warto zadbać. Okazuje się jednak, iż sam rodzaj wody ma ogromne znaczenie dla finalnego efektu. Kranówka z reguły posiada wysoką mineralizację, która nie tylko blokuje możliwość wydobycia wszystkich nut smakowych z ziaren, ale na dodatek może przyspieszyć osadzanie się kamienia w ekspresie.

Warto postawić na wodę o niskiej mineralizacji, np. wodę źródlaną. Warto szukać na etykiecie informacji o mineralizacji. Nie musisz zawsze stawiać na specjalistyczne produkty o bardzo niskiej wartości – choć będą one lepsze w smaku, kosztują trochę więcej. Wiele popularnych i tanich marek posiada wystarczająco niską mineralizację.

Dobieranie mleka do kawy – o tym powinieneś pamiętać

Jakie mleko dobierać do finalnego napoju? Oczywiście wszystko na samym końcu zależy od gustów, ale najczęściej poleca się wybór mleka pełnotłustego (3,2%), które jest dobrym nośnikiem smaku. Wlewanie zimnego mleka do kawy również nie jest optymalnym rozwiązaniem – szeroko przyjętym standardem jest 65 stopni Celsjusza.

Idź do oryginalnego materiału