Zanim napijesz się swojej ulubionej kawy, ta musi przejść kilka różnych etapów. Oczywiście pierwszym z nich jest zebranie owoców na plantacji, później następuje ich osuszenie, czyszczenie, a następnie wypalanie. Dopiero później kawa jest dystrybuowana do sklepów lub sprzedawana za pośrednictwem strony internetowej palarni. Czynnikiem, który w dużej mierze decyduje o smaku Twojego naparu, jest wypalanie. Aby wybrać idealną kawę, dobrze jest zapoznać się z różnicami, które powstają w zależności od długości palenia ziaren.
Czym jest proces wypalania kawy?
Wypalanie kawy jest procesem, za pomocą którego powstaje kawa, jaką znamy, parzymy i pijemy. Przed nim ziarna kawy mają zielony kolor. Podczas pierwszego etapu wypalania, czyli osuszania, ziarno traci swoją wilgoć, dzięki czemu zmienia swój kolor na żółty lub złoty. Etap ten odbywa się zwykle w około 160 stopniach. Po nim następuje drugi krok wypalania, jakim jest brązowienie. W jego trakcie ziarna zaczynają przybierać brązową barwę, a w samych ziarnach dochodzi do reakcji Maillarda, które uwalniają aromaty drzemiące w ziarnach kawy. Później zaczyna się trzeci etap, którym jest rozwijanie. Stanowi on chłodzenie ziaren, którego celem jest zatrzymanie w nich odpowiedniego smaku. Warto zaznaczyć, iż nad procesem wypalania kawy powinna czuwać doświadczona osoba, ponieważ każde odstępstwo lub niedopatrzenie, takie jak inne tempo wzrostu temperatury czy przede wszystkim czas palenia może spowodować, iż kawa nie będzie miała oczekiwanego smaku czy aromatu.
Jakie są stopnie wypalenia kawy?
Wyróżnia się cztery różne stopnie palenia kawy. Pierwszym z nich jest kawa jasno palona, która jak sama nazwa wskazuje, cechuje się jasnobrązowym kolorem ziaren. Smak takiej kawy charakteryzuje się wyczuwalną kwasowością, wyczuwalne są również nuty cytrusowe. Jasno palona kawa zawiera w sobie stosunkowo dużą zawartość kofeiny, choć ta cecha jest uzależniona również od gatunku kawy. Kawa średnio palona jest kompromisem pomiędzy wypaleniem jasnym i ciemnym – jej aromat zawiera zarówno kwasowość, jak i delikatną słodycz. Następna w kolejności jest kawa średnio-ciemno palona. Odmiana ta posiada słodko-gorzki posmak, który z pewnością trafi w gusta osób, które nie przepadają za kwasowością, ale lubią mocniejszy smak. Ostatnim stopniem wypalania kawy jest kawa ciemno palona, którą cechuje intensywny aromat, a także goryczka. Jej dymny zapach znajduje wielu zwolenników.
Aby wybrać idealną kawę dla siebie, warto zapoznać się ze smakiem produktów o różnym stopniu wypalenia. Istotne, aby napar, który próbujesz, był wysokiej jakości (najlepiej kawa specialty), a taką znajdziesz na https://www.roastains.com/. Dopiero wtedy wszystkie różnice smakowe będą dobrze wyczuwalne, a Ty wybierzesz swój ulubiony stopień wypalania.
Artykuł sponsorowany