Owoce jujuby są źródłem wielu cennych substancji. Zawarta w nich witamina C wzmacnia odporność i pomaga zachować zdrowy wygląd skóry. Witaminy z grupy B wspierają funkcjonowanie serca, układu nerwowego oraz mięśni. Obecność żelaza chroni przed anemią, a wapń, fosfor i magnez wzmacniają kości i zęby. Dodatkowo jujuby dostarczają błonnika i antyoksydantów, które mają korzystny wpływ na organizm.
Owoce głożyny pospolitej wykazują działanie uspokajające, wspierają pamięć i mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer. Pomagają również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi, wspier










![Są razem od pół wieku i dłużej. Świętowali małżeńskie jubileusze [FOTO/VIDEO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Zlote-Gody-2025.11.15-94.jpg)