Jury festiwalu wybrało najlepsze nalewki

2 godzin temu

Podczas XIX edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu odbył się konkurs Polska Nalewka Roku 2025. W konkury stanęło 85. nalewek domowych z całego kraju. Grand Prix otrzymała nalewka wiśniowa, autorstwa Henryka Oczkowskiego z miejscowości Wieprz, w województwie śląskim. Wśród nagrodzonych, i to kilkakrotnie, znalazł się Andrzej Kurek z Suchego Lasu, którzy podbił serca jury nalewkami: malina z burakiem, czeremcha, pieczona ałycza z kwiatem akacji oraz cytryniec chiński metodą farmaceutów z marzanką wonną. On też otrzymał nagrodę specjalna za najlepszą nalewkę z powiatu poznańskiego.

Organizatorem konkursu była Fundacja Instytutu Skrzynki, przy współpracy Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Wydarzeniem towarzyszącym był wykład, który był połączony z rozpoczęciem konsultacji społecznych poświęconym planom wpisania tradycji nalewkarskich w Polsce na krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Więcej informacji, w tym szczegółowe wyniki na stronie Instytutu Skrzynki.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału