Stowarzyszenie „Karsy Razem” z gminy Pacanów zwyciężyło w konkursie powiatów buskiego i staszowskiego w ramach ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”. Jury przekonał „Karp po karsku”.
Barbara Bednarz, szefowa stowarzyszenia mówi, iż karp to nasza tradycyjna, regionalna potrawa.
– Pieczemy go od 50 lat. Przepis jest przekazywany ustnie z pokolenia na pokolenie. Jest już oczywiście nieco zmodyfikowany, choćby przez używanie innych przypraw. Smak jednak pozostaje podobny – tłumaczy.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Szydłowianki” z Szydłowa za „Dwojaka z po szydłowsku z młodą kapustą i ziemniakami”. Podium uzupełniły „Gołąbki po Tuczępsku” przygotowane prze KGW w Tuczępach.
Potrawy oceniała komisja kulinarna w składzie: Mariusz Bezak – ekspert kulinarny, Joanna Karwacka – członek zarządu Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego oraz Robert Jurek – zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, oddział terenowy w Kielcach.
Zwycięzcy otrzymali nagrodę finansową w wysokości 2 tys. zł., kolejne to 1500 i 1 tys. zł. Najlepsza potrawa weźmie udział w II etapie konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, który odbędzie się 31 sierpnia na sandomierskich Błoniach.
Konkurs odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.




