Karp w różnej postaci

1 miesiąc temu
Fot. Radio Doxa

Smażony czy w galarecie? Sposobów na podawanie karpia jest sporo. Grudzień to miesiąc, w którym tej ryby sprzedaje się najwięcej. W wielu domach jest to jedno z głównych dań na stole wigilijnym.

– W Gospodarstwie Rybackim Niemodlin karp oferowany jest w różnych formach. Mamy w ofercie karpia opiekanego w zalewie z octu jabłkowego, karpia w zalewie curry, karpia w pomidorach. Są też pasztety z ryby wędzonej z dodatkiem żurawiny lub śliwki. Flagowym produktem, wielokrotnie nagradzanym w przeróżnych konkursach, jest karp wędzony w dzwonkach. Jest on odpowiednio doprawiony i wędzony na naturalnym drewnie bukowo-olchowym – mówi Adam Pienio, dyrektor Gospodarstwa Rybackiego Niemodlin.

Cena karpia w Niemodlinie wynosi 30 zł za kilogram. Dostępny jest półgotowy – w płatach lub dzwonkach do sporządzenia według własnego przepisu. Przetworzone produkty z tej ryby można nabyć za nieco ponad dwadzieścia złotych.

Adam Pienio:

autor: Anna Kurc

Idź do oryginalnego materiału