Kołduny z Kątów na Bitwie Regionów. Kulinarne potyczki nad Regą

19 godzin temu

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Słowianki w Kątach jak zwykle stają na wysokości zadania. Po raz kolejny zakwalifikowały się do pierwszego etapu Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Bitwa Regionów.

Ich konkursową potrawą, jak same informują, są Kołduny wołowe w wiejskim rosole – danie pełne tradycji i smaku naszego regionu. Obfitego ślinotoku dostać można na samą myśl. Pierwszy etap zmagań odbędzie się w Łobzie, podczas organizowanego tam Wakacyjnego Pikniku nad Regą.

– Trzymajcie za nas kciuki! Już nie możemy się doczekać, by reprezentować naszą małą ojczyznę na kulinarnej arenie! – komentują Słowianki.

„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.

Idź do oryginalnego materiału