W sobotę 9 sierpnia 2025 roku w Walewicach (woj. łódzkie) odbył się II etap Konkursu „Natura w duecie” – wydarzenia, które łączy pasję do gotowania, natury i polskiej tradycji.
Podczas konkursu Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski prezentowały swoje umiejętności w formule live cooking. Przygotowane potrawy oceniało profesjonalne Jury, pod przewodnictwem Michała Fabiszewskiego – finalistę programu MasterChef. Celem tego konkursu jest promocja lokalnej tożsamości, kulinarnych tradycji oraz zrównoważonego gotowania z wykorzystaniem sezonowych, krajowych składników.
Do finału zakwalifikowały się 24 koła z całej Polski, wśród nich było reprezentujące województwo zachodniopomorskie – Koło Gospodyń Wiejskich „Fregata” z Międzywodzia, które – co pragniemy podkreślić – zwyciężyło w tej rywalizacji. Gratulujemy. Współorganizatorami Konkursu były: Krajowa Grupa Spożywcza oraz KHBC – Kutnowska Hodowla Buraka Cukrowego. Partnerzy wydarzenia: Narodowy Instytut Ku ltury i Dziedzictwa Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.