Garść suszonych śliwek, gruszek, jabłek, plasterki pomarańczy i sok z cytryny oraz goździki i cynamon wystarczą na przygotowanie kompotu na wieczerzę wigilijną. Podawany jest do świątecznych potraw, karpia, pierogów z kapustą i grzybami czy kutii jest nieodzownym elementem świątecznej tradycji.
Jak przygotować kompot z suszu?
Składniki: 200 gramów śliwek suszonych, 100 gramów suszonych gruszek, 300 gramów suszonych jabłek, 1 pomarańcza, miód do smaku, 3-5 sztuk goździków, 1 laska cynamonu, sok z jednej cytryny, cynamon.
Sposób przygotowania: Suszone owoce opłukać, a następnie zalać wodą (około 3 l) w dużym garnku. Odstawić na 1-2 godziny. Następnie e doprowadzić całość do wrzenia, dodać cynamon, miód (3-4 łyżki do smaku), korę cynamonu, sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać wcześniej sparzoną wrzątkiem i pokrojoną w plastry pomarańczę. Wystudzić.



1 godzina temu







