Konwent Polskich Winiarzy przyciągnie branżę do Poznania

smakipowiatupoznanskiego.pl 1 rok temu

Konwent Polskich Winiarzy, wydarzenie, które gromadzi winiarzy i winogrodników z całego kraju, odbędzie się w dniach 24-26 listopada br. w Hotelu Altus Poznaniu. Organizatorem tego wyjątkowego eventu są Polski Instytut Winorośli i Wina oraz Wielkopolskie Stowarzyszenie Winiarzy. W konwencie weźmie udział ponad 150 przedstawicieli branży winiarskiej, w tym reprezentanci 60 winnic z 14 województw, a także przedstawiciele mediów, prelegenci z kraju i zagranicy, sommelierzy i firmy świadczące usługi dla branży winiarskiej.

W ciągu zaledwie 10 lat produkcja wina w Polsce wzrosła 28-krotnie, co wynika to nie tylko z ocieplenia klimatu, co służy nasadzaniu winorośli, którym ten klimat sprzyja, ale też ciągłemu rozwojowi branży: trunki choćby z niewielkich winnic są coraz lepsze jakościowo, a ich ceny i smak zachęcają do korzystania z coraz szerszej oferty. Warto też pamiętać, iż regionalne alkohole to przez cały czas jedna z najpopularniejszych pamiątek z podróży w kraju i na świecie, zaś powstawanie szlaków enologicznych/winnic sprzyja popularności turystyki kulinarnej.

Nieco ponad rok temu rosnące w siłę środowisko wielkopolskich winiarzy powołało do życia Wielkopolskie Stowarzyszenie Winiarzy (WSW). Początkowo liczyło ono zaledwie 7 winnic. Dziś skupia 21 producentów wina i ma ponad 30 aktywnych członków.

Warto też wspomnieć, iż w październiku tego roku stowarzyszenie uruchomiło działalność Szlaku Wielkopolskich Winnic, który ma już 16 członków, m.in. Winnicę Edison, będącą wraz z restauracją Hotelu Edison członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Instytut Skrzynki podpisał też z Wielkopolskim Stowarzyszeniem Winiarzy porozumienie o współpracy partnerskiej w zakresie badania, dokumentacji i promocji kulturowego i kulinarnego dziedzictwa Wielkopolski, w tym powiatu poznańskiego.

Ważne miejsce na winiarskiej mapie Polski zajmuje właśnie Wielkopolska – udowodniono naukowo, iż winiarstwo w naszym regionie liczy sobie co najmniej tysiąc lat. Najstarszym dowodem na to, iż w Wielkopolsce wytwarzano wino, są datowane na połowę X wieku pestki winorośli udomowionej, znalezione jeszcze przed wojną przez profesora Konstantego Moldenhauera na terenie Ostrowa Tumskiego w Poznaniu.

Więcej informacji o konwencie znaleźć można na stronie organizatora.

Idź do oryginalnego materiału