Rusza kolejna edycja miejskiego wydarzenia kulinarnego, podczas którego będzie można spróbować lokalnych smaków oraz doświadczyć lubelskich tradycji kulinarnych. Festiwal „Kuchnia Inspiracji” rozpocznie się 3 listopada i potrwa do końca miesiąca. Motywem przewodnim oraz głównym składnikiem dań będzie miód.
– Lublin posiada bogate dziedzictwo kulinarne, które jest efektem jego wielokulturowości i bogatych zasobów produktów spożywczych. Do dziś mieszają się tu wpływy kuchni szlacheckiej, chłopskiej czy żydowskiej, co stanowi źródło inspiracji dla lokalnej branży gastronomicznej. Serdecznie zachęcam do udziału w trzeciej edycji miejskiego festiwalu promującego lubelską kuchnię. Przygotowana przez partnerów oferta z pewnością pozwoli lepiej poznać tradycje kulinarne Lublina – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępczyni prezydenta Lublina ds. kultury, sportu i partycypacji.
W trakcie Festiwalu „Kuchnia Inspiracji” mieszkanki i mieszkańcy Lublina oraz osoby odwiedzające nasze miasto będą mogły spróbować 17 niezwykłych dań z miodem w roli głównej w 6 lubelskich restauracjach, uhonorowanych tytułem „Miejsce Inspiracji”. Partnerami tegorocznej edycji festiwalu są: Perłowa Pijalnia Piwa, Mandragora, Perliczka, Legendy Miasta, Ansaldo i Kulturalna, które zaserwują autorskie i tradycyjne potrawy m.in. wątróbkę na miodzie, tatar wędzony sianem z miodem pitnym czy cykorię w miodzie regionalnym z grejpfrutem. Ponadto w każdy piątek listopada w lodziarni BOSKO przy Krakowskim Przedmieściu odbywać się będzie premiera nieoczywistych miodowych smaków lodów.
Organizatorzy przygotowali również wydarzenia towarzyszące nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W harmonogramie znalazło się 7 różnych warsztatów zarówno
o tematyce kulinarnej, jak i nawiązujących do kosmetycznych zastosowań miodu. Odbędą się również spacery z Przewodniczkami Inspiracji wiodące śladem lubelskich tradycji kulinarnych.
W sobotnie przedpołudnia wiedzę na temat kuchni regionu, a także lokalnych produktów i wyrobów przekażą podczas tematycznych targów pracownicy lokalu Lubartowska 77. Na czas trwania „Kuchni Inspiracji” Gospodarstwo Ogrodnicze „Szczepanówka” zaproponuje ofertę rabatową na produkty pszczele. interesujące wydarzenie ma również Klubokawiarnia OSTRO, która 8 listopada zaprosi na imprezę taneczną z miodem, jako motywem przewodnim.
Miasto Lublin wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie już po raz drugi zorganizują konkurs kulinarny dla studentek i studentów gastronomii. W szranki staną wyłonieni uprzednio żacy, którzy będą musieli w określonym czasie przygotować smaczne i atrakcyjnie wyglądające dania z miodem w roli głównej. W jury, które oceni efekty ich zmagań, zasiądą wykładowcy uniwersyteccy i doświadczeni lubelscy szefowie kuchni. Rywalizację zaplanowano na 29 listopada.
Szczegóły dotyczące Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”, program wydarzeń oraz menu partnerów dostępne są na stronie kuchniainspiracji.lublin.eu.
Źródło: Miasto Lublin