– Przepis był prosty, tradycyjny, taki przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jak to się mówi – starodawny – zdradziła nam Teresa Urbanek z KGW Przemysłów.
[foto:7569608]
Do przygotowania nagrodzonej potrawy użyto kapusty, ryżu, mięsa, przypraw, cebuli oraz sosu pomidorowego. Gołąbki były duszone, a wszystkie warzywa pochodziły z tegorocznych plonów rolnych. Potrawę, podobnie jak wieniec dożynkowy, przygotowano w remizie OSP w Przemysłowie, a następnie przewieziono do Buczku. Na miejscu gołąbki zostały odgrzane i podane uczestnikom – przygotowano aż 100 porcji, które rozeszły się błyskawicznie.
Delegacja z gminy Chąśno liczyła 22 osoby, w tym pięciu przedstawicieli niosących wieniec dożynkowy w tradycyjnych strojach łowickich.
Oprócz gołąbków panie