

Ogłoszono konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Celem konkursu jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników naszego regionu.
– To już XXIV edycja tego projektu – mówi Justyna Osiecka-Sułek, kierownik referatu rozwoju wsi w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego. – Do tego konkursu zapraszamy mieszkańców województwa opolskiego. W tym konkursie są dwie kategorie: produkt oraz potrawa. W kategorii produkt pozostało jedenaście podkategorii np. produkty pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego czy napoje. Do tej kategorii zapraszamy osoby fizyczne, rolników, restauratorów, koła gospodyń wiejskich, producentów tych produktów np. wędliniarzy. Natomiast w drugiej kategorii (potrawa) zapraszamy restauratorów, gospodarstwa agroturystyczne, organizacje pozarządowe np. koła gospodyń wiejskich. W tej kategorii jest wyznaczona grupa podmiotów, które mogą w niej wziąć udział.
Zgłoszenia do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyjmowane są do 13 maja. Można je składać w Opolskim Urzędzie Marszałkowskim lub do Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
Wszystkie informacje dotyczące konkursu zamieszczone są na stronie www.zesmakiem.opolskie.pl.
Finał konkursu odbędzie się 8 czerwca na Zamku w Mosznej podczas Święta Województwa Opolskiego.
Justyna Osiecka-Sułek:
autor: KZL