Wystarczy kawałek mięsa z kością i mięśniami międzyżebrowymi, zwany w kulinariach popularnie żeberkami, aby przygotować danie na wiele sposobów: udusić, upiec, ugotować lub grillować. Można też zrobić z nich… konserwę.
Składniki: 2 kg żeberek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Świeże żeberka pociąć na niewielkie kawałki, włożyć do rondla, podlać trochę wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i ugotować. Z miękkich żeberek usunąć kości. Włożyć mięso do przygotowanych słoików. Zalać je wywarem, w którym się gotowały, zostawiając 1-1,5 cm od nakrętki. Zakręcić słoiki. Pasteryzować od 2 do 3 godzin.
Przepis podała: Bożena Szyller z Koła Gospodyń Wiejskich w Brynicy Mokrej.



4 tygodni temu
![Jarmark Bożonarodzeniowy w Olszewie-Borkach 2025 [WIDEO, ZDJĘCIA]](https://www.eostroleka.pl/luba/dane/pliki/zdjecia/2025/dsc00513_normal.jpg)




![Duch świąt triumfuje! Ostatni dzień jarmarku z warsztatami w Muzeum Kultury Kurpiowskiej oraz Galerii Ostrołęka! [ZDJĘCIA]](https://www.eostroleka.pl/luba/dane/pliki/zdjecia/2025/dsc03439.jpg)

![Dziwna Wiosna w Krakowie: Hit me baby one more time [RELACJA]](https://i.iplsc.com/-/000M1GVR69R49Y2G-C321.webp)






![Niewiarygodny błąd bramkarza. To nie zdarza się często [WIDEO]](https://sf-administracja.wpcdn.pl/storage2/featured_original/6935a4cad87ed1_56802597.jpg)
