Mięciutkie żeberka w słoju

2 godzin temu
Zdjęcie: Mięciutkie żeberka w słoju


Wystarczy kawałek mięsa z kością i mięśniami międzyżebrowymi, zwany w kulinariach popularnie żeberkami, aby przygotować danie na wiele sposobów: udusić, upiec, ugotować lub grillować. Można też zrobić z nich… konserwę.

Składniki: 2 kg żeberek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Świeże żeberka pociąć na niewielkie kawałki, włożyć do rondla, podlać trochę wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz i ugotować. Z miękkich żeberek usunąć kości. Włożyć mięso do przygotowanych słoików. Zalać je wywarem, w którym się gotowały, zostawiając 1-1,5 cm od nakrętki. Zakręcić słoiki. Pasteryzować od 2 do 3 godzin.

Przepis podała: Bożena Szyller z Koła Gospodyń Wiejskich w Brynicy Mokrej.



Idź do oryginalnego materiału