Uroczystości rozpoczęła msza święta w intencji rolników, której przewodniczył biskup siedlecki Kazimierz Gurda. W swoim kazaniu podkreślił kluczową rolę ciężkiej pracy rolników. Po mszy barwny korowód, w którym wzięły udział delegacje z poszczególnych gmin, przeszedł pod dożynkową scenę. Gości powitali gospodarze dożynek: starosta bialski Mariusz Filipiuk oraz wójt gminy Janów Podlaski, Karol Michałowski. Nie zabrakło przekazania chleba przez starostów tegorocznych dożynek - Eweliny Czuhaj i Marka Jańczuka - oraz dzielenia nim zebranych. Starosta bialski Mariusz Filipuk przyjmując tegoroczny chleb obiecał, iż będzie nim tak dzielić mieszkańców powiatu, iż nikomu go nie zabraknie, fot. Waldemar Pepa- Witamy się dziś w osadzie, ale od 2026 r. będziemy się witać w mieście. Dziękuję za waszą miłość do ziemi. Niech chleb będzie symbolem jedności i solidarności - mówił wójt gminy Janów. Natomiast starosta bialski przypomniał, iż fundamentem polskości zawsze była wierność do ziemi, wierze i ojczyźnie. - Dożynki to ukoronowanie całorocznej pracy na roli wymagającej wysiłku, cierpliwości i ogromnej determinacji. Dzielicie się owocami ciężkiej pracy i za to wam dziękujemy - mówił Mariusz Filipiuk. - Obiecują, iż w naszym powiecie chleb będę dzielił sprawiedliwie - dodał.Obejrzyj galerię zdjęć z dożynek:Dożynki to okazja do podziwiania tradycji i lokalnego rzemiosła. Na dożynkowej scenie rozstrzygnięto konkursy na najpiękniejszy wieniec dożynkowy, najlepsze stoisko promocyjne miasta/gminy oraz na najsmaczniejszy chleb. Poza tym, podczas uroczystości uhonorowano i odznaczono zasłużonych rolników, doceniając ich wkład w rozwój rolnictwa.Na uczestników czekały liczne atrakcje – przepięknie udekorowane stoiska gminne, gdzie można było spróbować lokalnych przysmaków i podziwiać stroje ludowe. Stoisko gminy Rossosz przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Rossoszu oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Chabry” z Kożanówki. Towarzyszył im zespół ludowy "Zielawa" i mieszkańcy gminy. - KGW "Chabry" wykonało wieniec dożynkowy w kształcie korony złożonej z czterech ramion. Ważnym elementem jest zwieńczenie całej formy na jej szczycie symbolem religijnym – krzyżem. Wieniec uwito metodą tradycyjną. Wykonany jest z tegorocznych plonów i owoców ziemi. Wieniec ten to symbol wiary, miłości i wdzięczności za tegoroczne zbiory - opowiada dyrektor GOK w Rossoszu, Marzena Miszczuk-Głowacka. Z kolei na stole motywem przewodnim była dynia. - Mamy zupę z dyni, smalec z ogórkiem , bułeczki z jagodami, sernik dyniowy, dżemik z dyni, roladę z cukinii, racuchy oraz kompot pomarańczowo-rabarbarowy z nutą dyni, chleb wiejski na zakwasie, makowce, tartę dyniowa na słodko i na wytrawnie - opowiadają członkinie koła.Stoisko gminy Sosnówka przygotowało KGW Dworzanie w Romanowie. Na stole królowały tradycyjne, dworskie potrawy a uroku dodała oprawa stoiska, czyli postać Kraszewskiego i panie w dworskich strojach. Natomiast wieniec wykonało sołectwo Dębów. I to właśnie on został doceniony przez komisję konkursową i wygrał konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy.Wieniec dożynkowy gminy Sosnówka. Fot. Klaudia Matejek- Wieniec wykonałyśmy w tradycyjny sposób, z wykorzystaniem tylko lokalnych materiałów. Ma on kształt czteroramiennej korony zwieńczonej krzyżem. Swoją formą nawiązuję do wieńców tworzonych dawniej, gdyż jest niewielkich rozmiarów, a stelaż jego został wykonany z pałąków leszczynowych. Ramiona zostały wyplecione z kłosów zbóż, ozdobione są kwiatami suszonej kocanki i krwawnika, oraz trawami tymotki łąkowej i włośnicy - opowiada dyrektor GOK-u w Sosnówce Jolanta Mikulska. - Podstawa wieńca jest okrągła i tworzą ją pierścienie uwite kolejno z owsa, żyta, lnu, pszenicy orkisz, pszenicy ościstej, jarzębiny, prosa i jęczmienia. Okrągły kształt podstawy symbolizuję nieskończoność oraz cykliczność. Cały wieniec dożynkowy zwieńczony jest krzyżem wyplecionym z lnu, pszenicy zwyczajnej, prosa, oraz kwiatów kocanki. Uroku wieńcowi dodają wstążki w kolorach białym, czerwonym, żółtym i niebieskim. Nieodzownym elementem wieńca są owoce i warzywa, oraz chleb wypieczony z mąki z tegorocznych zbóż, które są niesione przez nasze dzieci. Twórcami tego misternego wieńca są panie Edyta Cenian i Agnieszka Tarasiuk wraz z całymi rodzinami - dodaje dyrektor.Na dożynkach nie zabrakło też strefy dla najmłodszych z dmuchańcami i zabawami, a także pokazów dawnych zawodów, które przypominały o bogatej historii i tradycjach regionu.Wieczór upłynął pod znakiem dobrej muzyki, która zapewniła rozrywkę i wspólny odpoczynek. Na scenie wystąpili: Rajmund, a potem publiczność bawił duet An Dreo e Karina. Gwiazdą wieczoru był Don Vasyl i Cygańskie Gwiazdy, a dożynki zakończył koncert Luki Rosi. Dożynki w Janowie Podlaskim po raz kolejny udowodniły, iż są nie tylko świętem plonów, ale również doskonałą okazją do integracji, wspólnego spędzania czasu i podtrzymywania regionalnych tradycji.Odznaczenia dla rolników "Zasłużony dla Rolnictwa": Marek Chryścienko,Władysław Tadeusz Bielecki, Andrzej Doroszuk, Joanna Maria Elwicka,Grzegorz Kieruczenko,Teresa Koroszeń,Kamil Ladniak,Rafał Pajnowski,Andrzej Pykacz,Andrzej Sawicki,Slawomir Semeniuk,Pawel Szatałowicz,Mariusz Szamuk,Grzegorz Wojewódzki."Zasłużony dla Samorządu Rolniczego" otrzymał Władysław Bielecki.Wyniki w konkursie „Nasz chleb najlepszy"W konkursie wzięło udział 27 uczestników. I miejsce - nagroda w wysokości 750 zł (słownie: siedemset pięćdziesiąt złotych) Dorota Chomiuk z Czosnówki. II miejsce - nagroda w wysokości 500 zł (słownie: trzysta pięćdziesiąt złotych) Koło Gospodyń Wiejskich z Kodnia. III miejsce - nagroda w wysokości 400 zł (słownie: czterysta złotych) Sebastian Santus z Pratulina. wyróżnienia - nagroda w wysokości 300 zł (słownie: trzysta złotych)1. Restauracja Galeria Smaków z Terespola2. Joanna Kwoczko z Zalesia.3. Koło Gospodyń Wiejskich z Rossosza. CZYTAJ TEŻ: