Miód manuka powstaje z nektaru krzewów Leptospermum scoparium , które rosną głównie w Nowej Zelandii. To właśnie unikalne warunki klimatyczne i geograficzne sprawiają w tej części świata, iż ma tak charakterystyczne adekwatności. Ceniony jest nie tylko za specyficzny smak, ale przede wszystkim za silne adekwatności antybakteryjne i lecznicze. Jego wyjątkowość tkwi w wysokiej zawartości metyloglioksalu (MGO) – aktywnej substancji odpowiedzialnej za działanie antybakteryjne. Na etykietach znajdziemy też wskaźnik U MF (Unique Manuka Factor), który jest bardziej kompleksową oceną jakości, uwzględniającą nie tylko MGO, ale też inne związki. Im wyższe MGO i UMF, tym silniejsze właści
Miód Manuka kontra polskie miody czyli bitwa na słodkości (SONDA)
Miód manuka powstaje z nektaru krzewów Leptospermum scoparium , które rosną głównie w Nowej Zelandii. To właśnie unikalne warunki klimatyczne i geograficzne sprawiają w tej części świata, iż ma tak charakterystyczne adekwatności. Ceniony jest nie tylko za specyficzny smak, ale przede wszystkim za silne adekwatności antybakteryjne i lecznicze. Jego wyjątkowość tkwi w wysokiej zawartości metyloglioksalu (MGO) – aktywnej substancji odpowiedzialnej za działanie antybakteryjne. Na etykietach znajdziemy też wskaźnik U MF (Unique Manuka Factor), który jest bardziej kompleksową oceną jakości, uwzględniającą nie tylko MGO, ale też inne związki. Im wyższe MGO i UMF, tym silniejsze właści